Величка Микова пред Нова нюз: С промени в КТ ще се уреди правото на изключване от електронна трудова среда

С промените в Кодекса на труда за първи път ще се уреди правото на изключване от електронна трудова среда. Служителят, работещ от разстояние, не е длъжен да отговаря на съобщения от страна на работодателя извън работно време. Това е началото на правото на изключване от цифрова работна среда.

Това коментира в предаването на Нова нюз “Твоят ден” националният секретар на КНСБ Величка Микова по повод публикувани за обществено обсъждане от Министерството на труда и социалната политика промени в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние.

Микова обясни, че в момента в Кодекса на труда не е разписано да не се търси отговорност от работника, ако не отговаря в неработно време. “Това категорично трябва да се упомене, за да не изглежда служителят уязвим и да се страхува от последиците. Когато автоматизирано се вземат решения за труда на работещите от разстояние, това ще подлежи на човешки контрол”, посочи националният секретар на конфедерацията.

Микова посочи, че премахването на хартиената трудова книжка е добро предложение. “Очаква се трудовият регистър на НАП да стане електронен, а трудовата книжка да се нарича електронен трудов запис. Хартиената книжка остава като доказателство пред НАП за всички данни до момента на влизането в новия закон в сила”, каза Величка Микова.

Интервюто може да се гледа тук.