Честит професионален празник на българските миньори!

Днес честваме Деня на миньора. 18 август е професионалният празник на всички въглекопачи, рудодобивници, специалисти и служители от геоложките проучвания, от научните и проектантските институти от бранша.

Преди повече от век по инициатива на пернишките въглекопачи цар Фердинанд издава Указ, който определя датата, на която се отбелязва – Успение на Св. Иван Рилски, за празник на българските миньори. Патрон е най-българският светец, чиито отличителни черти са твърдостта, волята, състраданието и човеколюбието. Такива са и качествата на отдалите се на тази тежка и отговорна професия.

Публикуваме поздравителен адрес от президента на КНСБ Пламен Димитров до Федерацията на независимите синдикати на миньорите и нейния председател Валентин Вълчев:

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ВЪЛЧЕВ,

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ СИНДИКАЛИСТИ,

Поздравявам Ви от името на ръководството на КНСБ и лично от свое име по повод честването на Деня на миньора – ден за почит пред труда на всички въглекопачи, рудодобивници, специалисти и служители от геоложките проучвания, от научните и проектантските институти от бранша!

Всички ние – синдикалистите, имаме мисия да защитаваме интересите на работниците, независимо от политическите и икономическите условия, в които сме поставени. Федерацията на независимите синдикати на миньорите следва уверено каузата за осигуряване на по-високи доходи и на по-добри условия на труд за българските добивници.

През последните години сме изправени пред огромни предизвикателства, които изискват обединени усилия и твърда воля. Борбата за справедлив зелен преход продължава. Запазването и осигуряването на достойни работни места и надделяването над необмислени политически действия зависят от общата ни непоколебимост и експертиза. Несигурната световна и национална социално-икономическа обстановка изискват да отстояваме твърдо факта, че въгледобивната промишленост е в основата на стабилността на страната и повече от всякога са необходими мъдри решения. 

Днешният ден е повод да изкажа искрената си благодарност към всички вас за професионализма, високите постижения и несломимата ви борбеност. Заедно ще продължим да се борим за справедливо бъдеще за българските миньори!

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Защитавайте все така достойнствата на миньорската професия. Нека на този празник си пожелаем успех на справедливата ни мисия! Бъдете здрави!

 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!