Огнян Атанасов пред БНР: Никой не казва какво ще се развива в бъдеще във въглищните региони

За съжаление, се случи това, за което КНСБ предупреждава от доста време, че трябва да се вземат критични решения от правителството по отношение на всички планове и стратегии, които имаме.

Това каза пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов в коментар на Плана за енергиен преход.

“Хората отсега са объркани и няма как да се съгласят с това, което им се предлага. Дори експертите са объркани в кои години как, по какъв начин и кое ще бъде намалено”, подчерта Атанасов.

Според него хората трябва да бъдат попитани дали искат да бъдат преквалифицирани. Да се направи проучване на уменията и желанията на хората в тези региони, за да може да се направи преценка с какво точно разполагаме.

По думите на Атанасов, за да се получат средства за технологично развитие, трябва да се развива нисковъглеродна икономика.

“Т.е. работещите трябва да бъдат насочени към това, но ние не знаем още какви ще са тези производства. Това е големият проблем – никой не ни казва какво ще се развива в бъдеще в тези региони, има ли инвеститори, няма ли”.

Вицепрезидентът на КНСБ подчерта, че никой не трябва да се изненадва, че хората от районите на въглищните комплекси са готови да протестират. Крайно време е заедно със синдикатите да преговарят с държавата.

 

Цялото интервю може да чуете тук.