КНСБ обсъди проектобюджета на София за 2023 г. с кмета Йорданка Фандъкова

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и председатели и представители на основни членове към конфедерацията обсъдиха с кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов параметрите на проекта за бюджет на Столичната община за 2023 година. Дискутирани бяха актуалните проблеми и предизвикателства.

Срещата се проведе по покана на кмета на столицата с двете национално представителни организации на работниците и служителите – Конфедерация на независимите синдикати в България и КТ “Подкрепа”. От страна на КНСБ участие взеха президентът Пламен Димитров и главният ѝ икономист Любослав Костов, зам.-председателят на ФСЗ Слава Златанова, председателят на СБМТД Станислав Почекански и на НСФ “Култура” Борис Начев, националният секретар и лидер на СО в “Метрополитен” Александър Шопов,  както и лидери на синдикални организации на КНСБ в компаниите от столичен градски транспорт.

Дончо Барбалов отчете някои актуални икономически характеристики на столицата. По думите му повечето от преобладаващите сектори в София – услуги, култура, IT, са се възстановили след ковид кризата, като към момента само сектор хотелиерство и ресторантьорство изостават. Той посочи, че в столицата има и значително повече чуждестранни инвестиции спрямо останалата част от страната, а Йорданка Фандъкова потвърди, че те са от първостепенна важност за развитието на общината.

Притеснителна тенденция в тазгодишния отчет е регистрирането на леко застаряване на населението на София, въпреки че демографската картина е по-добра, отколкото в други общини.

Барбалов отчете изпълнението на бюджета за 2022 година и посочи заложените параметри за настоящата. Имаме добра картина за приходите, заяви той.

Обсъдени бяха разходите за делегирани от държавата функции, като синдикалистите получиха уверението, че в тях са заложени и увеличения на заплати. Сериозно повишение имаме на бюджета за култура, отбеляза Фандъкова, благодарение на което ще има осезаемо ръст на възнагражденията за артисти и всички работещи в общинските културни институти.

Кмета на София каза, че предстоят допълнителни срещи с представители на културната сфера.

Разходите в сектор транспорт, предвидени в бюджета на общината за 2023 г., също бяха дискутирани. Уточнено бе, че над 60% от заложения ресурс е предназначен за възнаграждения. Това гарантира ръста на заплатите на работещите от ГТ със 150 лв.от 1 септември, подчертаха още Фандъкова и Барбалов.

Работниците и служителите от софийския градски транспорт получиха първата корекция на възнагражденията си от 1 март 2023 г., отново със 150 лв. Увеличението на две стъпки бе предвидено след среща на двете национално представителни организации на работниците и служителите с кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Дончо Барбалов през месец февруари тази година.

Заедно с председателите на синдикални организации от столичния “Метрополитен” и автотранспорт пък бяха обсъдени някои от наболелите проблеми в градския транспорт, като липсата на кадри – водачи, инженерен персонал, хигиенисти и др., освен това беше коментиран и проблема с необходимите средства за охраняването на метростанциите.

В духа на предстоящите местни избори кметът Йорданка Фандъкова отбеляза, че работата с КНСБ през годините винаги е била ползотворна и успешна. Тя изрази надежда, че конструктивният социален диалог между Столична община и конфедерацията като най-голямата национално представителна организация ще продължи и за в бъдеще.