Петър Мишев пред Нова нюз: В методологията за определяне на линия на бедност да се има предвид високата инфлация

10% от работещите българи са под линията на бедност, която е 504 лева за 2023 г. Предложението на МС за 2024 г. е линията да стане 526 лв., около 4% увеличение – само с 22 лева. Ние не може да подкрепим подобна позиция, имайки предвид високата инфлация.

Това каза икономическият анализатор от ИССИО Петър Мишев пред Нова нюз.

По думите му методът, който се използва за нейното определяне, е добър, но той взима много стари данни. “Всъщност линията на бедност за следващата година ще стъпи върху данни от 2021 г. НСИ излиза с данните и с предложението, върху което взима решение Министерски съвет, през настоящата. То е на базата на анализ на европейско ниво от 2022 и се взимат реални данни от 2021 г.”, обясни той.

При една нормална инфлация от 2-3%, текущата методология би била подходяща, посочи Мишев. “Но когато имаме толкова по-висока инфлация, двуцифрена, е необходимо към този метод да има една допълнителна корекция. Предложението на КНСБ е да се използва индексът на потребителските цени на малката кошница, както е и по идеята на самата методология. През 2022 г. инфлацията беше около 23%. Тоест върху тези 526 лева, които предлага МС, да се добавят тези 23% и така линията за бедност да бъде около 650 лева догодина”, уточни икономическият анализатор.