Валентина Васильонова пред БНР: Заплатите в ИА “Борба с градушките” са недостойно ниски

Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ ще проведе в петък, 1 септември, протестен митинг на работещите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките” под надслов „Не вярваме, че няма пари за увеличение на заплатите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките” и Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури”!”.

Утре след 08:00 ч. протестиращите ще блокират възловото кръстовище на пътя между Пловдив и Хасково в близост до с. Поповица.

Поводът за недоволството коментира пред БНР председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Валентина Васильонова.

Тя първо припомни, че Изпълнителна агенция „Борба с градушките” е една от най-важните структури на Министерство на земеделието и храните, която се занимава с опазване на продукцията и имуществото  на земеделски стопани и общности в селските райони.

” Разговорът за  заплатите е по-скоро разговор за недостойно ниските възнаграждения на тези хора, които работят там – около 1000 души. От тях 780 са хората, които изстрелват ракетите, а останалите са висококвалифицирани физици и инженери, които вземат решения на пулт и предотвратяват градушките”, допълни Васильонова.

По думите й ракетострелците получават брутна заплата от 913 лева, а след удръжките чистата сума е 760 лева.  1200 лева взима висококвалифицираният персонал. Средната брутна работна заплата в сектора е 1300 лева.

Васильонава обясни, че работещите в двете агенции настояват за увеличение на заплатите с 15% и незабавна среща с министъра на земеделието Кирил Вътев за обсъждане на възможностите.

От федерацията алармират за пореден път, че без увеличение на заплатите в ИАРА и ИАБГ ще последват още протести, включително и ефективни стачни действия на работните места, което би застрашило градозащитата през настоящия сезон в месеците, когато предстоят активни метеорологични явления, а селскостопанската реколта още не е прибрана.

 

Цялото интервю чуйте тук.

Снимка: БНР