Работещите в ИАБГ и ИАРА протестираха за по-високи заплати

Работници и служители от Изпълнителна агенция “Борба с градушките” и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури излязоха днес на протестен митинг под надслов “Не вярваме, че няма пари за увеличение на заплатите”. Над 300 души блокираха за 40 минути възлово кръстовище на международния път за Истанбул, което предизвика километрични задръствания.

Протестиращите настояват за поне 15% ръст на възнагражденията, както и за спешна среща с министъра на земеделието Кирил Вътев за обсъждане на възможните решения.

Заплатите на работещите в двете агенции не бяха актуализирани след приемането на държавния бюджет за 2023 г.

На протеста присъстваха работещи в ИАБГ от няколко полигона и командни пункта от Южна България: Поповица и Голям чардак (Пловдив), Старо село (Сливен), Гелеменово (Пазарджик), Хасково, Петрово и Тъжа (Стара Загора), както и работници и служители в ИАРА от Стара Загора и Бургас.

“Хората се чувстват излъгани. Това са работещите в двете агенции на Министерството на земеделието и храните с най-ниски работни заплати. Те изпълняват държавна задача и обслужват националната и европейската политика по селско стопанство. На практика работят за 900-1000 лева брутна заплата, а след като се приспаднат удръжките, стигат до 760 лева”, обясни председателят на Федерация на независимите синдикати от земеделието към КНСБ Валентина Васильонова. Тя каза също, че висококвалифицирани служители в ИАБГ получават брутна заплата от около 1200-1300 лева.

По думите ѝ по-малко от 2 млн. лева са нужни за повишението на възнагражденията с 15% на 997 работещи специалисти на терен в борбата с градушките и на 220 работещи специалисти на терен в ИА по рибарство и аквакултури.

“Инфлацията изяде нашите и без това малки заплати. Естеството на нашия труд е с взривни материали, организацията на работата е военна, а доходите ни са твърде неадекватни”, каза протестиращ от РДБГ Хасково.

“Получаваме обидно ниски заплати, а работата е много, занимаваме се основно с криминален контингент. Нетният ни доход е под 1000 лева”, посочи служител в ИАРА. По думите на негови колеги те работят на 24-часово разположение 30 дни в месеца, а заплащането не отговаря на извънредния им труд.

Работещите в двете агенции изтъкнаха и задълбочилия се проблем относно лошите условия на труд на работните им места.

Протестиращите представиха символична прогноза за времето, според която слънчевото време ще бъде помрачено в цялата страна, ако министерството на земеделието не предприеме мерки за повишаването на заплатите на работещите в Агенцията по борба с градушките.

Разпънати бяха и чадъри, които бяха поставени над изложени плодове и зеленчуци. “Така ще опазваме земеделската продукция, ако няма кой да работи в ИАБГ”, каза Тодор Капитанов.

“Днес сме тук, за да заявим на вземащите решения, че тези хора заслужават достойно заплащане и достойни условия на работа. Ако няма ответна реакция от министерството до 10 дни, ще направим подобна акция в Северна България и други части на страната. При липса на отговор на исканията на хората, сме готови да пристъпим и към ефективни стачни действия”, заяви Валентина Васильонова.