ЕКП: Разходите за училищни принадлежности нарастват два пъти по-бързо от заплатите

Семействата, които изпитват затруднения, са изправени пред поредната инфлационна криза при завръщането на децата в класните стаи. Разходите за най-основните училищни принадлежности нарастват два пъти по-бързо от заплатите в ЕС. Това алармират от Европейската конфедерация на профсъюзите на база на анализ на данни на Евростат.

Цената на основни артикули като химикалки, моливи, хартия, папки, гумички, острилки или ножици се е увеличила средно с 13% между януари и май тази година. Това е два пъти повече от темповете, с които номиналното възнаграждение се увеличава тази година (6%). Предишното най-високо увеличение на разходите за канцеларски материали е било 1,7 % през 2019 г.

Цените на учебниците, детските дрехи и обувки, калкулаторите също се повишават по-бързо от заплатите в много държави членки, което оказва допълнителен натиск върху работещите хора, които и без това се борят с кризата с разходите за живот.

Анализът на данните на Евростат е в контекста на нарастващата детска бедност в Европа. Броят на децата под 18 години, живеещи в риск от бедност, се е увеличил от 23% на 25% между 2019 и 2022 г., припомнят от ЕКП.

Европейската конфедерация призовава за повишаване на заплатите, за да посрещнат семействата нарастването на разходите за живот, и за облагане на свръхпечалбите на предприятията, които стимулират инфлацията. Данните на Европейската централна банка показват, че именно свръхпечалбите, а не заплатите, са основният двигател на инфлацията, подчертават от ЕКП.

“Началото на новата учебна година винаги е финансово предизвикателство за семействата, но тази година е особено тежка заради инфлацията. Увеличението на цените на основните училищни принадлежности ще означава, че все повече деца няма да имат необходимите им за учене неща. Да позволим на детската бедност да продължи да расте е рецепта за катастрофа за нашето общество и икономика. Хората отчаяно се нуждаят от увеличение на заплатите, за да се справят с разходите за живот, а всички данни показват, че инфлацията се дължи на свръхпечалби, а не на заплати. Наред с целенасочената подкрепа в помощ на родителите, правителствата трябва да предприемат и действия в подкрепа на правото на колективно договаряне, така че работниците да получават справедлив дял от печалбите, които създават”, коментира генералният секретар на ЕКП Естер Линч.