Пламен Димитров пред Bulgaria ON AIR: Само 1/3 от българите стигат заплатата за издръжка

Трябва да се върнем до нормалния растеж на заплатата и това е абсолютно възможно. Динамиката на минималната работна заплата със сигурност има двуцифрен растеж. Най-накрая ще се доближим до правилните нива. Заплатата за издръжка в момента е около 1400 лв. на един човек. За семейство с двама работещи и дете до 14-годишна възраст е около 2500 лв. Това са числата, които трябва нетно да влязат в един бюджет. За съжаление, само една трета от българите успяват да достигнат до тях.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването “Денят ON AIR”.

Той поясни, че работодателите твърдят, че има много незаети работни места и не се правят необходимите инвестиции. Според него няма друга основна причина това да е така, освен размерът на доходите, като заключи, че на запад работниците получават двойни заплати.

Димитров заяви, че икономиката генерира една печалба, а начинът, по който се споделя, изглежда несправедлив. Той даде пример с Германия. Там има въведена минимална заплата, която расте всяка година. Това е практика, която идва и в България.

Президентът на КНСБ засегна и темата за сивата икономика.

“За да се справим с това, забраняваме или ограничаваме плащането в брой. Въвеждаме единни банкови сметки без такси за работниците, на които да се превежда заплатата им. Най-накрая ще влезем в нормални европейски рамки, защото ние не говорим за някакви колосални числа. Не е вярно, че само в България минималната работна заплата расте с такива проценти”, допълни той.

“Освен МРЗ, трябва да се увеличават и останалите заплати. Не е справедливо само минималната да расте. Който твърди, че бизнесът ще започне да плаща “под масата”, нека си припомни, че това е престъпление. Такова говорене не е приемливо в обществото”, категоричен бе лидерът на конфедерацията.

Пламен Димитров коментира и въпросът за запазване на въгледобива и преждевременното затваряне на мощности във въглищния сектор и припомни, че предстои национален митинг-шествие на миньори и енергетици.

“Предупреждавахме отдавна, че има неяснота. Готвим протест на 19 септември в София. Те искат гаранции за защита на техните интереси. До момента не сме видели такива, има само предложения. Ние имаме своите позиции, ще видим кой ще ни чуе. Не можем да искаме жертви от миньорите, без да има гаранции. Ако исканията не бъдат чути, уверявам, че ще има още протести”, заяви той.

 

Цялото интервю може да гледате тук.