КНСБ възразява срещу начина за обсъждане на ТПСП на Стара Загора

КНСБ възразява срещу начина, по който днес бе организирано обществено обсъждане на териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, без да се спазват принципите на социалното партньорство.

Синдикатите не бяха поканени на организираната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството дискусия по плана в Старозагорските Минерални бани. Ето защо от синдикалните организации на КНСБ и КТ “Подкрепа” в комплекса “Марица Изток” излязоха на протест пред сградата, в която се провежда обсъждането.

За КНСБ е неприемлив начинът, по който бяха организирани срещите за представяне на Програма “Развитие на регионите“ 2021-2027 г. и актуализираните Териториални планове за справедлив преход (ТПСП). Не стана ясно за какво и как ще бъдат насочени средствата от Фонда за справедлив преход, как чрез тях ще се развият регионите. Липсва яснота и относно механизма за управление на средствата.

За нас е неизвестна и причината, поради която срещата за териториалния план на Стара Загора се проведе днес, 14 септември, след като срокът за публично обсъждане на проектите на плановете за трите региона бе до 13 септември.