Пореден протест на работещите в ИА “Борба с градушките” за по-високи заплати

Работници и служители от Изпълнителна агенция “Борба с градушките” излязоха днес на втори протестен митинг под надслов “Не вярваме, че няма пари за увеличение на заплатите”. Над 300 души блокираха за 1 час възлово кръстовище на републикански път II 13 в гр. Бяла Слатина, което отново предизвика километрични задръствания.

Протестиращите настояват за поне 15% ръст на възнагражденията.

Заплатите на заетите в двете агенции не бяха актуализирани след приемането на държавния бюджет за 2023 г.

На протеста присъстваха работещи в ИАБГ от няколко полигона от Северозападна България: Бърдарски геран (Враца), Грамада (Видин), Долно Церовене (Монтана), Долни Дъбник (Плевен).

Те бяха подкрепени и от представители на земеделските производители, които се включиха в затварянето на кръстовището. На него те паркираха четири трактора.

На 1 септември Федерацията на независимите синдикати от земеделието-КНСБ проведе първия протест на работещите в ИА “Борба с градушките” и ИА по рибарство и аквакултури в Южна България. Освен за увеличение на заплатите, те настояха и за разговор с ресорния министър Кирил Вътев. След осъществена среща с министъра представителите на заетите в двете агенции не получиха никакво уверение за изпълнение на тяхното искане.

Председателят на ФНСЗ Валентина Васильонова заяви по време на протестния митинг, че въпреки 3-месечните усилия, протестни акции преди приемането на държавния бюджет за 2023 г. и многократни опити за диалог, отказът на министъра на земеделието да гарантира увеличенията, които се равняват на по-малко от 2 млн. лева, е причина за това работещите в ИАБГ и от северната част на страната да излязат на улицата.

Васильонова подчерта, че заплатите на заетите в Агенцията за борба с градушките е 700-800 лева нетно. По думите ѝ такова възнаграждение за труда на хората, опазващи земеделската продукция на България, е унизително ниско. Лидерът на ФНСЗ посочи за сравнение, че икономическият ефект от дейността на агенцията е 170 млн. лева. “Сега искаме 15% ръст, но в бюджет 2024 ще настояваме той да бъде 50% “, категорична бе тя.

Протестиращите обявиха, че ако до две седмици нямат гаранция за изпълнение на искането им от министър Вътев, както и от министерството на финансите, предстои пореден протестен митинг, по време на който ще бъде затворен Дунав мост 2 (път Е79). Те заявиха също, че са готови за ефективни стачни действия, както и че няма да започнат идния сезон.

Протестиращите представиха символична “прогноза за времето”, според която с настоящите заплати управляващите ще “погребват” работниците и служителите в Агенцията по борба с градушките.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов разпъна и чадър, с който демонстрира как земеделските производители ще опазват своята продукция, ако работещите в ИАБГ спрат своята работа.

“Искаме по-добро заплащане за нашия труд и особено за ракетострелците, които са на полето и получават 700 лева заплата, което е крайно недостатъчно за нас и за семействата ни. Тези пари стигат само за сметки, а за храна – каквото остане. Много колеги работят на две места, за да могат да издържат домакинство. Не вярваме, че няма пари. Увеличение нямаше само за ИАБГ и ИАРА”, казаха пред медиите протестиращи.

Видео от протеста може да гледате тук.