10 хил. миньори и енергетици на протест в София. До 28 септември национално споразумение за бъдещето им

До края на септември да бъде изготвено и сключено Национално споразумение за справедлив преход между правителството и синдикатите, в което да се опише с конкретика в години, мощности и заетост бъдещето на мините и въглищните топлоцентрали.

Съгласие за това бе постигнато днес от преговорната група, излъчена по време на националния протест “За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!”, която проведе среща с премиера акад. Николай Денков и екипа му.

В националния митинг-шествие в София, организиран от КНСБ, КТ “Подкрепа”, техните синдикални организации в комплекса “Марица Изток”, енергийните и миньорските федерации на двете конфедерации, миньори и енергетици от всички региони, се включиха 10 хил. работници от цялата страна.

Протестът започна с шествие от площад “Св. Александър Невски”, поведено от работници, които “теглят” преобразена като символ на енергетиката и въгледобив кола. Хилядното множество премина по централни столични булеварди и улици и малко след 12 часа блокира за повече от 4 часа пространството между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и президенството. Работниците развяха плакати “Не ни ли чувате?” и настояха за яснота за бъдещето си.

Преговорите при премиера по излъчената по време на протеста декларация с девет конкретни искания продължиха повече от два часа и половина. Това нагнети недоволството сред протестиращите работници и те влязоха в кратка конфронтация с органите на реда, охраняващи сградата на Министерския съвет.

Напрежението бе потушено след излизането на преговорната група, която обяви пред протестиращите постигнатите договорености.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че Националното споразумение ще съдържа конкретика по години какво и как ще се случи с мините в Маришкия басейн, Перник и Кюстендил, както и тецовете, как правителството ще гарантира за държавния тец натоварването на неговата мощност. То трябва да гарантира, че ще има работа за всички, каза Димитров и посочи, че гарант на споразумението ще е Народното събрание.

“Всички партии, които са ни лъгали, една по една, заедно да кажат, че това, което МС ще поеме като ангажимент за финансиране и  срокове, ще го правят те, независимо кой управлява. На 28 септември трябва да има споразумение. Ако не ни харесва, няма да го приемем и продължаваме борбата, както сме я водили досега”, каза президентът на КНСБ.

С премиера е договорено и да има гаранции, че парите от териториалните планове ще стигнат до хората. От предвидените 400 млн. евро от териториалния план за Стара Загора ще бъдат насочени средства и за Национален оператор за конверсия за въглищните региони. Това е начинът, по който можем да гарантираме работното място – предприятието ще работи заедно с мината, с едно и също ръководство и по всяко време ще имате работа – или в него, или в мината, обясни Димитров.

Той напомни, че с декларацията протестиращите искат още ТЕЦ “Марица Изток-2” да бъде обявен за елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност и да бъде натоварван така, че да работят мините.

По време на преговорите е заявено категорично, че няма да бъдат приети за разлеждане никакви сценарии, които предвиждат окончателно затваряне до 2030 г., като настояването е това да става плавно до 2038 година.

Президентът на КТ “Подкрепа” допълни, че териториалните планове на Стара Загора, Перник и Кюстендил няма да влязат в действие, докато синдикатите не се произнесат.

Изрично е посочено още, че срокът от 1 януари 2026 г., в който да започне либерализация на енергийния пазар на битовите потребители, няма да се състои.

Протестната готовност остава до изпълнение на исканията, издигнати по време на митинга днес.