КНСБ настоява Министерският съвет да не разглежда Териториалните планове без обсъждане със синдикатите

КНСБ настоява решението на Министерския съвет за одобряване на проектите на Териториални планове за справедлив преход за районите Стара Загора, Кюстендил и Перник да бъде взето само след предварително обсъждане с представителите на синдикатите.

В днешния дневен ред на заседанието на МС бе предвидено разглеждане и приемане на ТП, което е в разрез с принципите на коректния социален диалог. Проектите им ни бяха изпратени едва в късния следобед вчера, което е крайно недостатъчно време, за да бъдат обсъдени от нашите структури.

За нас е недопустимо плановете да бъдат приети без обсъждането им с представителите на пряко засегнатите работници и служители от трите района и затова настояваме да отпаднат от днешния дневен ред на правителството.

След националния протестен митинг-шествие на 19 септември и провелата се тогава среща в Министерския съвет работна група започна преговори по Национално споразумение за справедлив преход. Резултат от тях все още няма.

Категорични сме, че Териториалните планове трябва да бъдат одобрени от правителството след съгласуването им с нас. В противен случай напрежението сред енергетиците и миньорите във въглищните региони ще ескалира силно.

След настояването на КНСБ днешното разглеждане на ТП отпадна от дневния ред на правителственото заседание.