ЕКП: Лидерите на ЕС да последват примера на Байдън, който протестира заедно с работници

Европейската конфедерация на профсъюзите призова европейските лидери да последват примера на президента на САЩ Джо Байдън и да се присъединят към работещите, които се борят за справедливи доходи.

На 27 септември Байдън влезе в историята като първия действащ президент на САЩ, който подкрепя стачкуващи работници. Той се присъедини към десетки протестиращи от центъра за дистрибуция на части в Белвил, Мичиган, собственост на “Дженерал мотърс” (General Motors). Байдън застана зад искането им за 40% увеличение на заплатите и заяви, че те заслужават “много повече” от това, което получават сега.

“Компаниите бяха в затруднение, а сега се развиват невероятно добре. И познайте какво? Вие също трябва да сте невероятно добре”, каза Байдън по високоговорител. “Заслужавате това, което сте изработили. И сте заслужили адски много повече от това, което ви плащат сега”, каза още той.

Запитан дали подкрепя исканото от синдиката увеличение от 40 на сто, което е равностойно като процент с увеличението на заплатите на изпълнителните директори за четири години, Байдън отговори: “Да. Мисля, че те трябва да могат да се договарят за това”.

Европейската конфедерация на профсъюзите приканва лидерите на ЕС да се присъединят към синдикалните акции, които се провеждат в цяла Европа тази есен. Сред тях е Европейският ден на мобилизация срещу строгите икономии, за по-добро заплащане и за равенство между мъжете и жените в Париж на 13 октомври.

Генералният секретар на конфедерацията Естер Линч коментира: “Свикнали сме прогресивните хора в САЩ да търсят вдъхновение в Европа, но в момента от Франция до Финландия нашите правителства атакуват синдикатите и планират нови мерки за икономии. Историческото посещение на президента Байдън на синдикалния протест показва на нашите политици къде точно трябва да бъдат: на страната на работещите хора. Време е европейските лидери да престанат да карат работещите хора да плащат цената на инфлацията, предизвикана от свръхпечалбите на корпорациите, и да последват Байдън, като подкрепят повишаването на заплатите, за да се възстанови покупателната способност.”