КНСБ се срещна с кандидата за кмет на София Васил Терзиев

В София има редица теми, които са важни за хората. На срещите, които провеждаме с кандидатите в изборите за местната власт, ние ще поставим нашите въпроси, за да могат представителите на федерациите от различни браншове да посочат какво очакват в различните области – образование, здравеопазване, енергетиката в частта “Топлофикация София”, ВиК секторът, градският транспорт, културата.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в началото на първата от поредицата традиционни срещи, които конфедерацията и нейните оснвни членове ще проведат с кандидатите за кметове в предстоящите местни избори. Дискусията днес бе с Васил Терзиев, издигнат от “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Спаси София” и “Екипът на София” и част от екипа му – арх. Любо Георгиев, Иван Василев, Бойко Димитров и Симеон Ставрев. През следващите седмици предстоят срещи и с други кандидати в столицата и различни градове в страната.

Димитров обясни, че разговорите с кандидатите за градоначалници са важни са конфедерацията, тъй като местната власт е най-близо до хората и до техните проблеми. Няма да ви изненадам като Ви кажа, че най важното за нас са заплатите и това, за което се бори синдикатът – да вървят изпреварващо с нагоре и да конвергират към съответните доходи, които хората очакват и заслужават, работейки и живеейки в България.

Председателят на Федерация на транспортните синдикати Александър Шопов постави част от проблемите в столичния градски транспорт, като подчерта важната му социална функция. Той изтъкна притесненията на работещите, свързани с връщането на нощните линии, и дали генерираните загуби от това ще се отразят на доходите и условията на труд. Подчертан бе и недостигът на шофьори и необходимостта от вдигане на възнагражденията.

Мариян Бухов, председател на “Водоснабдител”, повдигна темата за концесията на водата и пропуснатите приходи за общината от удължаването ѝ. От Синдиката на българските учители акцентираха върху предстоящото подписване на Колективен трудов договор за системата на образованието в столицата и поискаха в него да се реши проблемът с разходите за транспорт на педагозите.

Зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Пламен Радославов повдигна проблема с основните възнаграждения в детско и училищно здравеопазване. Поради липса на средства Столичната община не осигури вдигането им и те са 1350 лв. Парадоксът е, че има недостиг на места в яслите и детските градини, а пари за персонала няма, каза той. Радославов посочи и тежкото състояние – финансово и кадрово, на четирите многопрофилни общински болници в столицата. Недопустимо е лекар с две специалности в тях да получава 1420 лв. основна заплата, категоричен бе той. Станислав Почекански, председател на Съюза но музикалните и танцовите дейци, също подчерта критично ниските заплати в културните институти в София.

Запис от срещата можете да видите тук.