КНСБ: Работодателите да предприемат превантивни мерки срещу разпространението на ковид

КНСБ припомня, че на 5-и май тази година Световната здравна организация отмени ситуацията на спешност за общественото здраве от международно значение поради ниската заболеваемост от COVID-19.

Въпреки това в България ограничителните мерки срещу COVID-19 остават в сила. Както и досега те предвиждат карантината за болен от коронавирусната инфекция от 7 дни, а за хората в контакт с него – 5 дни. Тя обаче се налага само ако изследването се направи в сертифицирана лаборатория или здравно заведение. При положителен тест, купен от аптека, от нас зависи дали ще се изолираме, или не, както и дали ще се тестваме в лаборатория.

В последните седмици се наблюдава увеличение на положителните случаи на заболели от Ковид-19 у нас. Не трябва да забравяме, че имаме възможност да се предпазим, да защитим своето здраве и това на близките си и колегите, с които работим, като по този начин запазим и работните си места.

КНСБ апелира всички работодатели да бъдат с повишена отговорност към живота и здравето на своите служители на работните им места, като предприемат необходимите превантивни мерки:

  • Спазване на дистанция – да се осигури работа на сменен режим, където е възможно работа от разстояние;
  • Работното място да се поддържа чисто и хигиенично. Повърхностите (бюра и маси) и предметите (телефони, клавиатури) трябва да бъдат редовно дезинфекцирани;
  • На работното място трябва да са на разположение достатъчно на брой диспенсери с дезинфектант за ръце на видни места, както и защитни маски, ръкавици и кошчета с капаци;
  • Честа профилактика на вентилационните и климатични системи.