Позиция на КНСБ

Във връзка с подписаното вчера споразумение по исканията на протестиращите работници от въглищните региони и последвалите неверни твърдения в публичното пространство от представители на парламентарни партии, включително от трибуната на Народното събрание днес, КНСБ заявява следното:

1. Възмутени сме от въвличането на конфедерацията в партийни битки и стремежи в условията на предизборна ситуация преди местния вот в края на този месец. Употребата за политически цели на организациите на независимите представители на работниците в България е недопустима. Още по-недопустимо е използването за политически интереси на справедливия гняв на хилядите миньори и енергетици.

2. Протестът, резултат от дълго отлаганите решения по зеления преход, за което отговорност и вина носят всички управлявали страната през последните десетина години, е израз на притесненията на всички работещи и живеещи в трите засегнати въглищни региони.

3. Исканията им, подкрепени от всички синдикални структури, обединени в 6 конкретни точки, бяха обсъдени над 8 часа в Народното събрание вчера и по тях бе изготвен проект на Споразумение, формулиран от лидерите на протеста. Под седемте точки, по които бе постигнато съгласие вчера, и които отразяват 90% от първоначалните искания, се подписаха лидерите на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ и енергийните федерации на КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и председателят на синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ в Дупница.

4. По предложение на лидерите на протестиращите от енергийните федерации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ бе добавена допълнителна точка в споразумението – за проучване на възможностите за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ „Марица Изток 2“. Единственото искане на протестиращите, което не намери място в споразумението, бе за отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г.

5. Подчертаваме, че първа точка от Споразумението на практика дава възможност за въвеждане на механизъм за капацитет, непосредствено след който да започне да действа процедура, която да осигури участието на ТЕЦ „Марица Изток 2“ в услугите по регулиране на честотата и да осигури безаварийната работа на енергийната система както досега.

6. Откровени лъжи са всички твърдения, че споразумението е манипулирано и не отразява исканията на протестиращите. По тяхно настояване и като гаранция за изпълнението му споразумението бе подписано в Народното събрание. Единствено КНСБ в лицето на председателя на синдикалната организация в ТЕЦ „Марица Изток 2“ Деян Дяков от над 60 присъстващи на преговорите поиска и получи ангажимент лично от премиера акад. Николай Денков, че ако споразумението не бъде изпълнено, той ще подаде оставка.

7. Обективната истината е, че с целенасочените си действия политици успяха да манипулират и да разделят протеста. Това разделение не е между КНСБ и КТ „Подкрепа“, а между протестиращите от „Мини Марица Изток“ и всички останали от други организации и структури от двата синдиката, чиито представители вчера, 3 октомври, подписаха споразумението.

8. Подчертаваме отново, че не приемаме въвличането ни в предизборни лъжи и спекулативни твърдения, изречени от народни представители  от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независим депутат, изречени днес от парламентарната трибуна. Очакваме те да понесат своята морална и политическа отговорност.

Приемаме необоснованата атака от тях като атака срещу всички синдикални структури и членове на КНСБ – най-голямата организация на работещите българи.

КНСБ апелира за разум и внимателен прочит на споразумението без емоции и ако е необходимо и с консултиране с енергийни експерти и специалисти.

Всички работещи в засегнатите региони имат пълната подкрепа на конфедерацията, изразявана и в нашите действия през годините.

Няма да отстъпим от твърдата си позиция в защита на работещите миньори и енергетици и ще търсим отговорност от всеки, който използва страховете им и злоупотребява с тях в своя изгода.