Пламен Димитров пред БНТ: Протестиращите искат резултати и работа!

Хората искат резултати. Проблемът не са парите, те не искат да има ограничения. За 2030 г. в териториалния план, който е подаден, пише, че трябва да останат 1600 мегавата от действащи в момента 4300. Затова хората питат какво става с останалите мегавати, уж няма да има затваряне, а всъщност в тези планове пише, че ще останат 1/3 от тях до 2030 година. Това е слонът в стаята, него трябва да махнем и тогава хората ще се успокоят”, каза в предаването на БНТ “Денят започва” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той обясни, че исканията на протестиращите за изготвяне на споразумението с правителството са общи и повечето са формулирани от миньорите.

По думите му енергетиците и миньорите държат на две важни точки от споразумението.

“В споразумението пише нещо изклчително важно – че държавата няма да ограничава по никакъв начин въглищни мощности на непазарен принцип. Второ ще подкрепя критичната инфраструктура, т.е. тези тецове, които са нужни, за да функционира енергийната система на България”, допълни Димитров.

Днес (6 октомври) и вчера управляващите се опитват да ги нарушат, ние следим какво ще стане с Пътната карта за климатична неутралност. Бихме камбаната и КНСБ я спря онзи ден от заседанието на енергийната комисия. Трябва да влезе днес в парламента. Ако има посочени години в Пътната карта, значи споразумението се нарушава, обясни президентът на КНСБ.

Хората не искат никакви заплати, никакви доплащания, хората искат работа. Трябва да се направят сериозни инвестиции. На мястото на този комплекс да се изготви този план и да се намерят инвеститори, каза още той.

Интервюто можете да гледате тук.