КНСБ се срещна с кандидати за кмет на Плевен

С дискусия със седем от кандидатите за кмет на Плевен КНСБ днес продължи поредицата от срещи с номинираните за градоначалници в предстоящите местни избори. Разговори вече бяха проведени в София и Пловдив.

В Плевен в дебата се включиха Бойко Тодоров от Левицата!;  д-р Валентин Христов – ГЕРБ; Владислав Николов – МК „Заедно за силна община”; Георг Спартански – независим кандидат, издигнат от ИК; Ева Маринова-Найденова – „БСП за България”; Наталия Цанева – Коалиция ПП/ДБ; Чавдар Попов – независим кандидат, издигнат от ИК.

Участваха синдикални председатели от Плевен и областта и ръководството на конфедерацията в лицето на президента Пламен Димитров, вицепрезидента Даниела Алексиева и националния секретар Марина Ставрева.

За нас местните избори са най-важни, защото кметовете са най-близо до хората. Отделяме им много време и организираме срещи в цялата страна за дискусии, особено от гледна точка на финансите, делегираните бюджети, създаването на по-гъвкав и включващ пазар на труда, привличането на инвестиции и създаване на нови работни места, където правото на сдружаване се защитава, обясни Пламен Димитров.

Той напомни, че парламентът одобри изменение на Наказателния кодекс, което криминализира нарушаването на правото на сдружаване. С други думи, ако работодател възпрепятства синдикалното сдружаване, се наказва със затвор. Разчитаме, че местната власт ще ни е съюзник в спазването на това право, посочи президентът на конфедерацията.

Димитров се обърна към кандидатите в местната надпревара с въпрос какви инвеститори ще привлекат, така че да търсят квалифицирани работници и да плащат добри заплати. В Плевен средната работна заплата е 1506 лева при близо 2 хил. за цялата страна, каза той.

Номинираните представиха своите приоритети в здравеопазването, образованието, културата, инфраструктурата. Обсъдени бяха проблеми, свързани с пътната инфраструктура, дострояването на магистрала “Хемус”, изграждането на индустриална зона, здравните специалисти в училищата и др.