КНСБ обсъди с кандидат-кметове проблемите и бъдещето на Русе

КНСБ обсъди днес проблемите и визията за развитие на Русе с част от кандидатите за кмет на града. Това бе поредната среща от поредицата разговори, които конфедерацията провежда с номинираните за градоначалници в предстоящите местни избори.

В дискусията участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Даниела Алексиева, областният координатор на конфедерацията в Русе Боянка Димитрова, синдикални председатели от сферите на образованието, здравеопазването, културата, социалните дейности, индустрията и услугите. На поставените от тях въпроси отговаряха досегашният кмет Пенчо Милков, издигнат от БСП за България; Иван Иванов, номиниран от ПП ГЕРБ и Рена Стефанова от Коалиция ПП-Демократична България.

Най-важната причина един човек да остане да живее в дадено място е сигурната, надеждна и добре платена работа. Веднага след това идват и образованието, достъпното и качествено здравеопазване, културната среда. Местната власт за нас е една от важните, защото нашите членове се сблъскват всеки ден очи в очи с това, което прави тя. Затова и тези срещи преди местните избори са важни за нас, обясни Пламен Димитров.

Синдикалните председатели от различни сектори повдигнаха въпроси, свързани с градския транспорт, чистота на въздуха и на градската среда, тежкия трафик заради Дунав мост, възможността приходите от него да остават за града.

Проблемът с градския транспорт бе сред централните, като бе подчертан опитът на София и Варна и сключените споразумения със синдикатите за ежегодно увеличение на възнагражданията. Градският транспорт трябва да е изцяло общински, за да се прави нужното от общината за гражданите. Това, че е даден на частния сектор, не е подобрило услугата, подчерта президентът на КНСБ.

Преди срещите с кандидат-кметовете Димитров коментира пред синдикалните председатели актуални социално-икономически и бюджетни теми. Той посочи, че за две години и половина инфлацията стигна и мина 30%. Усилията за компенсиране да доходите поне с размера на кумулативната инфлация са довели до ръст на средната заплата за страната от 32-33 процента за периода от 2021-а до юли-август 2023 г. според данните на националната статистика. За 2024 г. целта е да има реален ръст на доходите от поне 10 на сто, който, заедно с инфлацията, да е поне 15-16%.

Няма да позволим някой да ни употребява за партийни цели, категоричен бе Димитров по повод напрежението в енергийния сектор и протестите на миньори и енергетици. Той обясни, че подписаното споразумение с държавата е стъпило върху исканията на протестиращите и е част от общата битка за бъдещето на въглищните централи, заедно с постигнатите по настояване на КНСБ промени в Пътната карта за климатична неутралност, от която отпаднаха първоначално заложените намаления на мощности.