Пламен Димитров във Велико Търново: Трябва договаряне по браншове на МРЗ над 933 лв. от догодина

Увеличението на минималната работна заплата е стъпка напред в правилната посока. КНСБ подкрепя да е 933 лева от 1 януари догодина и настоява да има колективно договаряне над това число по браншове и икономически дейности.

Това коментира пред журналисти във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той участва в заседание на Регионалния съвет в областта и в среща на синдикалните членове от региона с кандидата за кмет Даниел Панов.

Димитров подчерта, че трябва да бъде доработен текстът, който да предполага колективно договаряне над минималната заплата по браншове и по икономически дейности. Това е прагът – 50 процента от средната заплата и нагоре вече е договарянето, отбеляза той и даде за пример по-високата стартова заплата при учителите и при миньорите.

На срещата със синдикалните председатели президентът на КНСБ коментира проблемите в енергетиката, изискванията на Зелената сделка, приети от всички страни в ЕС, предизвикателствата пред публичния сектор и предстоящите дискусии и решения по бюджета за следващата година.