Разградският симфоничен оркестър излезе на музикален протест

Творческият колектив на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ проведе музикален протест пред залата на Филхармонията. Основното искане бе за оставка на директора на Театрално-музикалния и филхармоничен център Таня Карбова заради освобождаването на оркестранти и съкращаване на симфоничния оркестър до минимум.

Работещите бяха подкрепени от Регионалния съвет на КНСБ. Областният координатор на конфедерацията Грациела Ранкова заяви, че е недопустимо оркестрантите да бъдат наричани творци в кавички и да са недостойни за сцена. „Тогава, г-жо Карбова, ,вие сте ръководител в кавички и недостойна да управлявате тази институция“, отбеляза Ранкова. Пред присъстващите тя прочете и част от съдържанието на писмата, изпратени в знак на съпричастност и подкрепа на творческия колектив на Филхармонията. Писма са получени от Иван Стоянов – настоящ директор на Габровския камерен оркестър, работил като диригент в Разградска филхармония, проф. Йовчо Крушев, проф. Лидия Ошавкова, от оркестрантите към СС “Подкрепа” към Плевенска филхармония, от проф. Йосиф Радионов – цигулар, дългогодишен сътрудник на Разградската филхармония, от Стоянка Чимширова – съпруга на дългогодишния диригент на Разградската филхармония. Своята безрезервна подкрепа на оркестрантите в писмо изразява и младият пианист Фидоси Керчев.

Прочетена бе и декларация от Председателския съвет на Съюза на българските музикални и танцови дейци към КНСБ. Председателският съвет не само подкрепя и се присъединява към искането на колегите си от Филхармонията за незабавна оставка на директора на Театрално-музикалния и симфоничен оркестър, но на свой ред също настоява за оставката ѝ.

Симфониците тематично изсвириха последната част на „Прощална симфония“ от Йозеф Хайдн. Историята на създаването ѝ е свързана с протестна изява на тогавашните музиканти, на които принцът не разрешавал никаква почивка.