КНСБ обсъди проблемите на Благоевград на среща с кандидат-кметове

Има редица законодателни възможности, чрез които местната власт може да се позиционира по-добре в много области и ние сме готови да ви подкрепим, ако ги инициирате.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след провелата се днес в Благоевград среща на конфедерацията с кандидадат-кметове. В нея участваха вицепрезидентът Даниела Алексиева, областният координатор Силвия Стоянова – Христова, синдикални председатели от различни сектори.

В дискусията, която е поредната, инициирана от КНСБ преди местните избори, се включиха Венелин Трошанов, независим кандидат; Илко Стоянов, независим, подкрепен от ГЕРБ и СДС; Николай Шушков, независим, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от БСП и Левицата; Румен Томов, издигнат от местна коалиция “Граждани за общината”; Методи Байкушев, номиниран от Продължаваме промяната-Демократична България.

За нас изборът на кмет е важен, защото той е най-близо до хората, нашите членове. И разбира се, най-същественият въпрос за синдиката са доходите, обясни в началото на разговорите Димитров. Той подчерта, че област Благоевград изостава спрямо други области по възнаграждения. За второто тримесечие на годината средната работна заплата е 1271 лв.

Синдикалните членове повдигнаха много от проблемните за града и областта теми. Засегнати бяха нерешени въпроси от сферата на детското и училищно здравеопазване, културните институти и в частност операта, липсата на общински съвет за тристранно сътрудничество, финансирането на различни дейности, индустриалната зона и др.

Преди дискусията Димитров коментира пред синдикалните председатели актуалните проблеми в енергетиката и в подготовката на бюджета за следващата година.

Той бе категоричен, че КНСБ и КТ “Подкрепа” нямат решение за участие в обявения за тази вечер протест в защита на въгледобивната индустрия. “Федерациите на миньорите и енергетиците и синдикалните ни организации, както и тези на “Подкрепа”, не организират нищо днес никъде. Нито миньори ще тръгват от “Марица-Изток” за София, нито енергетици. Пред областните управи тези протести, които се организират в 18.00 часа навсякъде, се организират от различни сдружения. Това е част от цялата подмяна”, разясни Димитров и подчерта, че това не отменя провеждане на солидарна синдикална акция, но следващата седмица.

Димитров обясни и готовността на конфедерацията за протестни действия, ако в бюджета за 2024 г. не залегнат необходимите увеличения на възнагражденията в публичния сектор.