Валентин Вълчев, ФНСМ: Няма да влезем в политическите игри, които стават в момента

Ще подкрепим и винаги подкрепяме действията на миньорите в „Марица Изток“ и в Югозападна България, както и енергетиците на двете места, но ние в политическите игри, които стават в момента, няма да влезем.

Така коментира пред БТА председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите Валентин Вълчев обявения за днес като национален протест на енергетици и миньори. Той подчерта, че тази акция не е синдикална и се организира от „политическа партия, която е в опозиция“. И добави: „За мен има политически нюанс, политически привкус“.

Вълчев апелира да се говори „само за бъдещето на енергетиката и минното дело в България“, както и „да не се злоупотребява с действията на колегите“.

Енергетици и миньори продължават да настояват да се предприемат действия за изтеглянето на Териториалните планове за справедлив преход, които бяха внесени в края на септември в Европейската комисия, обясни председателят на ФНСМ и допълни: Колегите искат в тях да бъдат записани през следващите години какви количества произведена електроенергия от въглищни мощности ще има и какви количества въглища ще са необходими.