Люк Триангъл е новият Генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите

На 12 октомври 2023 г. се проведе Шестият виртуален извънреден конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите.

За Генерален секретар на МКП беше избран Люк Триангъл, който беше и единственият номиниран за позицията от 50 организации, представители на 40 държави от всички региони на международната конфедерация. Той изпълняваше длъжността Генерален секретар на МКП от май 2023 г.

Пред делегатите на конгреса от целия свят Люк Триангъл заяви: „За мен е чест и удоволствие да получа доверието на глобалното членство на МКП и очаквам с нетърпение да ръководя организацията през следващите години. Никога в историята не е било по-важно да имаме силна, обединена, представителна и глобална организация за работещите по света. Във всеки регион има въоръжени конфликти, демокрацията и правата са застрашени, икономическото неравенство оставя стотици милиони хора с недостатъчно средства, а взаимосвързаните предизвикателства, включително изменението на климата, изискват съгласувани действия. Международната конфедерация на профсъюзите е говорител и защитник на всички работници в света. Имаме огромена отговорност. Солидарността и единството трябва да бъдат водещи в нашата работа, за да можем да защитим интересите на стотици милиони членове и работници. Те разчитат на нашата сила, те разчитат на нашия силен глас и на нашето единство!“

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изпрати поздравителен адрес до Люк Триангъл, който беше и номинацията на КНСБ за позицията Генерален секретар на МКП.