Пламен Димитров в Габрово: Инфлацията може да се увеличи заради войната в Близкия изток

За съжаление, прогнозите са за допълнително увеличение на първоначално предвидената инфлация заради конфликта в Близкия изток, най-вече базирани върху ръст на цената на петрола. Дали това ще се сбъдне, с какви скокове предстои да видим. Не очаквам инфлация такава, каквато беше 2022 година, но може би тези около 5-6 процента, които е планирал финансовият министър за 2024 г. ще се окажат малко”. Това коментира в Габрово през журналости президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той участва в заседание на Регионалния съвет и коментира пред синдикални председатели от различни сектори актуалните проблеми в енергетиката, исканията на КНСБ за бюджета за 2024 г. и защитата им, включително и чрез протестни действия.

Дискутирани бяха ниските заплати във ВиК сектора и неизпълнението на подписаното през 2021 г. Споразумение между НБС „Водоснабдител“ – КНСБ, МРРБ и „Български ВиК холдинг“ за вдигане всяка година на възнагражденията с 15 процента.

До момента има само 10-15 дружества, в чиито бизнес планове е включено това увеличение на заплатите, посочи Димитров. Според него терминът социална поносимост на цената на водата трябва да отпадне, а вместо това държавата най-после да въведе водни помощи, с които да подпомага хората, които не могат да плащат сметките си.

От 50 ВиК дружества в 15 няма нито един инженер. Все едно да има болница без лекар. Средната заплата е 1050 лева, описа още тежката ситуация в сектора президентът на КНСБ.