КНСБ в Силистра проведе среща с кандидат-кметове

На среща с двама от кандидатите за кмет на община Силистра – Александър Сабанов, независим, и Ивелин Статев, издигнат от ПП ГЕРБ, днес КНСБ обсъди основните проблеми на общината.

В дискусията участваха вицепрезидентът на конфедерацията Огнян Атанасов и председатели на синдикални организации от различни сектори.

Атанасов подчерта значението на местната власт за синдиката и отбеляза ползата от съвместното сътрудничество и добрия социален диалог. Той апелира и към двамата кандидати да за създаване на тристранен съвет. Те от своя страна поеха ангажимент за такъв и за сключване на споразумение за парньорство с КНСБ.

По повод създаването на индустриален парк и разкриването на нови работни места той насочи вниманието към измененията в Наказателния кодекс, с които бяха криминализирани деянията, насочени срещу правото на сдружаване на работниците и служителите.

Синдикалните председатели поставиха въпроси към кандидат-кметовете, свързани с най-наболелите проблеми в здравеопазването, образованието, инфраструктурата – градска и  транспортна, чистотата, спорта и младежките дейности, културата и туризмът.

Вицепрезидентът на КНСБ участва и в заседание на Регионалния съвет и коментира проблемите в енергетиката, исканията на миньорите и позицията на КНСБ. Атанасов запозна присъстващите с исканията на КНСБ по бюджет 2024 г. и акцентира върху очаквания ръст на годишната инфлация. В тази връзка КНСБ настоява през следващата година в бюджета да бъдат предвидени поне 15% номинален ръст на заплатите и не по-малко от 10% реален ръст като се изключи инфлационният фактор.