КНСБ във Варна подписа споразумение с Иван Портних

Регионалният съвет на КНСБ във Варна подписа днес споразумение за сътрудничество с кандидата за кмет на общината Иван Портних, издигнат от ПП ГЕРБ. То е резултат от доброто социално партньорство по време на предишните мандати на Портних и надгражда постигнатите договорености преди местните избори през 2019 г.

На сключването на споразумението присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Даниела Алексиева, областният координатор Анна Ковачева, синдикални председатели и членове от региона, кандидати за районни кметове от екипа на Портних.

Покана за подписване на споразумение и за обсъждане на проблемите и приоритетите на Варна бе отправена и до кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев, но тя бе отказана.

Споразумението включва конкретни ангажименти в областта на доходите, заетостта, образованието, инфраструктурата, градският транспорт и други приоритетни области. По време на дискусията с Портних бяха обсъдени въпроси, свързани с пристанищния терминал, строителството на магистрала “Черно море”, дострояването на магистрала “Хемус”, градския транспорт, пристанищния терминал. Портних изтъкна, че средната заплата във Варна е 1772 лв. и надминава тази в Пловдив и Бургас.

За нас, като синдикалисти, най-важни са заплатите. За да го има всичко останало – здравеопазване, образование, инфраструктура, първо хората трябва да намерят своето поприще. Вчера представихме данни, които показват, че заплатата за издръжка на едно работещо лице нетно е 1427 лв. Има сектори, които дават много по-ниски заплати. 1,07 млн. работят за до 1000 лева на месец, каза президентът на КНСБ. Той акцентира, че конфедерацията очаква от местната власт да я подкрепя за правото на синдикално сдружаване. След изменения в Наказателния кодекс от края на юли нарушаването му вече се наказва със затвор.

Димитров участва и в заседание на Регионалния съвет във Варна, на което коментира исканията на КНСБ за бюджета за догодина и настояването за преработване на Териториалните планове за справедлив преход. Те могат да се предоговорят с Европейската комисия до края на годината и това залегна в подписаното споразумение с протестиралите енергетици и миньори, обясни Димитров.