Любослав Костов пред БНТ: За 2024 г. искаме 10% реален ръст на доходите

Българите продължават да бъдат най-бедната нация в ЕС, а с нарастването на доходите номинално не могат да догонят ръста на цените. В последната година и половина нашата инфлация беше с около 30% по-висока от средноевропейската и в момента стоките от малката потребителска кошница, които присъстват на трапезата ни, като стойност са на ниво близко до това в Германия, Франция, Испания.

Това каза днес в предаването на БНТ “Денят започва с Георги Любенов” главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов.

“Инфлацията е единственото наказание на цялото общество без никакво законово основание, тъй като всички го понасяме с изключение на финансовия министър, който в условията на висока инфлация събира повече приходи в хазната. Това се случи последните две години”, добави той и обясни, е държавата е отстъпила от своите функции в политиката по доходите в ключови сектори като здравеопазване, социални дейности, култура.

С много емпирични и научни изследвания през последната година беше доказано, че 2/3 от инфлацията у нас е привнесена отвън, а 1/3 е резултат от геополитически фактори и цените на световните пазари, заяви той и уточни: “Инфлация на търсенето в България няма. Инфлацията в България в последно време е инфлация на предлагането.”

За бюджет 2024 КНСБ настоява да няма само компенсации на доходите заради инфлацията и “да се стои статично на едно място без движение към центъра, а да има реална ковергенция и кохезия”. “Искаме 10% реален ръст, което означава 15% номинален ръст, тъй като за следващата година прогнозираната инфлация е 5%, според БНБ и Министерво на финансите. Това е умерена стъпка напред”, обясни Костов.

Цялото интервю можете да гледате тук