КНСБ проведе дискусия с кандидати за кмет на Добрич

КНСБ обсъди проблемите и възможностите за развитие на Добрич на среща на 20 октомври с трима от кандидатите за кмет на общината – Стоян Люцканов, издигнат от БСП, Красимир Николов от ГЕРБ-СДС и Йордан Йорданов, издигнат от местна коалиция ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ГН и ВМРО-БНД.

В дискусията участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Даниела Алексиева, експертът от Регионалния съвет на конфедерацията в Добрич Борислав Борисов, Гинка Василева, консултант на президента на КНСБ по въпросите на бюджета и делегираните дейности, председатели на синдикални организации и синдикални членове от областта. Обсъдени бяха проблемите в градския транспорт, образованието, здравеопазването и конкретно липсата на денонощна аптека в града, привличането на инвестиции.

Пламен Димитров участва и в заседание на Регионалния съвет, на което запозна синдикалните председатели с исканията на конфедерацията за бюджета за следващата година. За вдигане на заплатите на работещите в публичния сектор със средно поне 15% КНСБ настоява за още 1,5 млрд. лв. към предвидените към момента 11 млрд. разходи за възнаграждения. Димитров подчерта, че това е възможно да се случи, необходима е политическа воля.

Всички сме солидарни с миньорите и енергетиците не само за работните места, но и за запазване на работата на въглищните централи до 2038 г., каза още той и подчерта, че един от основните проблеми е липсата на енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г., в която да има визия какви заместващи мощности могат да се въведат. Дори и най-бързото решение – за нов блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй” ще отнеме десет години и няма да замести тези 4300 мгвт, които са от въглищните централи. Без въглища скоро няма да можем, категоричен бе Димитров.