КНСБ се срещна с кандидата за кмет на София Антон Хекимян

Ръководството на КНСБ и председатели на основни членове към конфедерацията се срещнаха днес с кандидата за кмет на София Антон Хекимян, издигнат от ГЕРБ. Присъстваха и номинираните за общински съветници Стефан Марков, Георги Георгиев, Владимир Данаилов, както и народният представител Томислав Дончев.

Поредицата от разговори, инициирани от конфедерацията преди изборите за местна власт, започна на 29 септември. В София бяха проведени дискусии с Васил Терзиев, номиниран от ПП-ДБ и Ваня Григорова, издигната от БСП и обединение “Левицата”. В страната конфедерацията се срещна с кандидати за кметове в Благоевград, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново, Шумен, Добрич, Търговище, Силистра, Сливен, Хасково, Разград и др.

“Столицата има особено значение за нас и като организация, и като живеещи в нея. Тук синдикалните ни членове са с най-голяма численост. Най-динамично развиващият се град на България има нужда от редица предложения и решения в много области, включително и на пазара на труда”, каза в началото на срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че въпросите, които КНСБ поставя, не са леки и конфедерацията очаква решения. Той даде пример за това, че в Бургас и Варна в училищно и детско здравеопазване медицинските сестри получават с 400 лева повече от тези в София. За нас това е проблем, каза Димитров. Президентът на КНСБ подчерта, че София е единственият град в страната със собствени приходи, които са почти равни на държавно финансираните, което дава възможност да се правят допълнителни политики.

Председателят на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации Кръстьо Боянов обърна внимание, че в социалните услуги проблемът не е във финасирането, а в материалната база. Проблем е и застаряването на персонала, заплатите са ниски и се усеща липсата на кадри, каза той. Такава е ситуацията и с работещите в училищно и детско здравеопазване, където заплатите не са атрактивни за младите кадри, посочи председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов. Той обърна внимание, че с новия отраслов Колективен трудов договор догодина федерацията ще настоява за ръст на началните възнаграждения на медицинските специалисти.

Председателите на двете федерации от културния сектор Борис Начев и Станислав Почекански поставиха въпроси за развитието на културните институти в столицата и за възнагражденията на заетите в тях. Обсъдена бе и концесията на водата в София, като от синдикат “Водоснабдител” попитаха как ще се контролира дейността на “Софийска вода”. Техническото състояние и липсата на персонал са двата основни проблема на “Топлофикация-София”, посочи председателят на Независимата синдикална федерация на енергетиците Марина Митова. От Синдиката на българските учители пък поставиха въпроса каква ще е политиката по отношение на образованието в столицата. Обсъдени бяха и въпроси, свързани с градския транспорт, изграждане на връзка на железницата и метрото и др.