Вълна от стачки в целия свят, в САЩ протестират над 40 хил. автомобилни работници

Поредица от стачни действия се разгаря на много места по света.

В САЩ започналата на 15 септември стачка в американското автомобилостроене се разширява, предадоха световните агенции.

Синдикатът на Обединените автомобилни работници (UAW) днес съобщи, че към стачката се присъединяват още 6800 работници в завода за пикапи на “Стелантис” в Мичиган, тъй като компанията е представила “най-лошото предложение относно увеличението на заплатите, възнагражденията на временните работници и други”.

Така в стачката вече участват над 40 000 представители на синдиката, които работят за “Форд”, “Дженерал мотърс” и “Стелантис”. На 27 септември действията на работниците бяха безпрецедентно подкрепени и от американския президент Джо Байдън. Той отиде на място в завод на “Дженерал мотърс” и застана зад искането за 40% увеличение на заплатите и заяви, че работниците заслужават “много повече” от това, което получават сега.

Синдикатът организира едновременни стачки срещу “Тримата големи” – най-големите производители на автомобили в Северна Америка. Стачкуващите настояват за увеличаване на заплатите с 40 на сто, което включва незабавното им повишение с 20 процента. Те искат и подобрение на социалните придобивки, както и споразумението със синдикатите да защитава и трудовите права на заетите в заводите за батерии за електромобили в САЩ.

Общите икономически загуби от стачката вече са за 7,7 млрд. долара, сочат данни на компанията за консултантски услуги “Андерсън икономик груп”, а загубите на “Тримата големи” се равняват на 3,45 млрд. долара.

В Исландия пък десетки хиляди жени, включително министър-председателката Катрин Якобсдотир, няма да отидат на работа днес в знак на протест срещу разликата в заплащането между половете, съобщава БТА.

Това е първата първата целодневна стачка на жените в островната държава от 1975 г. Тогава около 90% от исландските жени започват протестни действия, за да подчертаят своето значение за икономиката. На следващата година парламентът на страната приема закон за равно заплащане между половете.

Очаква се със стачката днес да бъдат силно засегнати сектори, в които работещите са преобладаващо жени, като здравеопазването и образованието.

“Аз няма да работя този ден, както очаквам всички жени (в правителството) да направят същото”, каза исландската министър-председателка.

В същото време Исландия е класирана от Световния икономически форум на първо място сред държавите по отношение на равенството между половете 14 поредни години. Въпреки това дори там няма пълно равенство.

Мощни протестни действия през последните дни има и в Италия. Там синдикатите се мобилизираха срещу дясноцентристкото правителство на премиерката Джорджа Мелони, организирайки обща стачка на 20 октомври.

24-часовата стачка в страната засегна железопътния и обществения транспорт, училища, болници, магистрали и летища.

Стачката е насочена срещу икономическите политики на правителството на Мелони, лидер на партията “Италиански братя”. Синдикатите настояват за увеличение на заплатите, за да бъде компенсирана инфлацията, и за въвеждане на минимална работна заплата.

Снимка: THE JORNAL RECORD