КНСБ в Кюстендил се срещна с кандидати за кмет на общината

Регионалният съвет на КНСБ в Кюстендил проведе днес среща с кандидати за кмет на общината. В нея участваха инж. Огнян Атанасов от Партия на Зелените; Йордан Тодоров, издигнат от БСП за България; Кристиян Иванчов от Продължаваме промяната – Демократична България; Петър Паунов, номиниран от ГЕРБ.

В дискусията се включиха главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов, областният координатор на конфедерацията в Кюстендил Яни Георгиев, синдикални председатели от различни сектори.

Синдикалните членове повдигнаха въпроси към кандидатите за сливането на училища в града, бъдещето на професионалните гимназии, плановете за откриване в Кюстендил на филиал на Тракийския университет в Стара Загора, лошата материална база и ниските възнаграждения в здравния сектор, паркирането, сметосъбирането и др.

Вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов се включи онлайн, за да отправи въпроси към издигнатите кандидати, свързани с визията им за проекти, финансирани по Фонда за справедлив преход.

Общината няма предимство при усвояването на предвидените средства, ще трябва да кандидатства с всички останали. Имате ли готовност с проекти, когато започне програмата, за да кандидатствате. КНСБ ще наблюдава как и за какво се използват средствата. Те са насочени към хората, които ще пострадат от зеления преход, каза Атанасов. Той посочи, че е убеден, че България ще успее да предоговори с ЕК Териториалните планове и ще получи средствата по тях.

Атанасов изтъкна още, че според новата директива за енергийна ефективност местните власти трябва да вземат мерки за публичните сгради. Той призова общините да помогнат на хората, за да могат да канидатстват например за изграждане на фотоволтаични системи на покривите на къщите. Документите се подават през ИСУН, хората не са наясно как става това. Общината може да им съдейства, защо не и през общинска фирма, каза Атанасов.

Любослав Костов запозна синдикалните членове с исканията на КНСБ по бюджета за следващата година. “Настояваме да има хоризонтална политика по доходите, сега всичко е на парче”, изтъкна той и подчерта, че за 2024 г. конфедерацията ще отстоява поне 15 процента номинален ръст на възнагражденията, така че реалният да е поне 10 на сто.