ФНСС започва инициатива с млади строители

По случай професионалния празник на строителя – Димитровден, Федерацията на независимите строителни синдикати (ФНСС) подема инициатива, свързана с поредица от посещения на различни строителни площадки и обекти. Там ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ ще имат възможността да научат повече за различните аспекти на строителството и най-важното – как да работят винаги с високи стандарти на безопасност и здраве. Щe могат да задават въпроси на професионалисти от сферата, да разговарят с тях и да се вдъхновят от техния опит.

Кампанията ще се реализира с любезното съдействие на Камара на строителите в България, гласът на българските строители – вестник „Строител“, и с подкрепата на ландш. арх. Добрина Андреева, директор СГСАГ „Христо Ботев“ и инж. Ваня Хамаме, зам.-директор УПД.

Тя е специално предназначена за бъдещите строители и инженери и има за цел да им предостави ценни познания и опит в областта на безопасността и здравето при работа на строителни обекти, като считаме, че този опит ще бъде стъпка в правилната посока към разбиране на работния процес в строителния сектор и към подготовката на професионалната им кариера, защото практическото обучение в реална среда е от изключително значение.

Кампанията е идеална възможност за учениците да се запознаят с бъдещи колеги и да създадат ценни контакти в строителната индустрия, както и да изберат бъдещото си работно място.

Това пътешествие в света на строителството ще бъде незабравимо преживяване, което ще им помогне да разберат много повече за този важен и динамичен сектор.

Реален опит: Ще стъпят на място, където се случва истинският строителен процес. Ще видят как се изграждат сгради, как се използват различни материали и оборудване.

Безопасност и здраве: Ще се научат за важните стандарти и мерки за безопасност и здраве на работното място. Този опит е от изключителна важност, ако решат да работят в сектора.

Комуникация с професионалисти: Ще имат възможността да обсъдят своите въпроси и интереси със специалисти от строителния сектор, които са подготвени да споделят своя опит и знание.

Подготовка за бъдещата им кариера: Този опит може да им помогне да решат дали искат да градят кариера в строителството и какви стъпки да предприемат, за да постигнат целите си.

С тази инициатива ФНСС се включва активно в Европейската седмица за безопасност и здраве при работа, информирайки и своите членове за кампанията на ЕА-БЗР „Здравословни работни места“, чието основно послание е „Безопасността и здравето при работа са грижа на всеки. Добре е за теб. Добре е за бизнеса“.

Акцентът ще бъде поставен върху пет приоритетни области: работа през цифрови платформи, усъвършенстване на роботика и изкуствен интелект, дистанционна работа, умни цифрови системи и управление на работещите чрез изкуствен интелект.

Организирана от EU-OSHA и нейните партньори, всяка Европейска седмица има конкретна тема на кампанията и цели повишаване на осведомеността за значението на активното и ангажирано управление на безопасността и здравето при работа.

Посещенията на различни строителни обекти и възможността за директен контакт с професионалисти от сферата ще предостави на учениците ценни уроци и вдъхновение. Те ще могат да научат не само за техническите аспекти на строителството, но и за важността на високите стандарти на безопасност и здраве, които трябва да бъдат спазвани в тази индустрия.

Този вид образователна инициатива не само подготвя младите хора за успешна кариера в строителството, но и спомага за изграждането на тяхната професионална самочувствие и отговорност. Благодарение на такива възможности, бъдещите строители, архитекти и геодезисти ще бъдат по-компетентни и подготвени да създават сгради и инфраструктура, които отговарят на най-високите стандарти на качество и безопасност.

От съществено значение е младите строителни надежди да приемат ежедневните предизвикателства, стоящи пред строителния бранш, с енергия и дръзновение да градят бъдещето – на България, нашето и на децата ни.

Снимка: в. “Строител”