РС-Стара Загора с декларация до парламента във връзка с либерализацията на пазара на електроенергия

Регионалният съвет на КНСБ в Стара Загора организира днес дискусионен форум на тема “Либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители и енергийна бедност – предизвикателства и възможни решения”. В него участваха вицепрезидентите Огнян Атанасов и Тодор Капитанов, председателят на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България Марина Митова, областният координатор на КНСБ в Стара Загора Галя Кирчева, председатели на синдикални организации в региона.

Участниците във форума приеха декларация, която днес ще бъде изпратена до всички парламентарно представени партии в 49-ото Народно събрание.

Публикуваме текста на декларацията:

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

На свое заседание днес Регионалният съвет на КНСБ в Стара Загора обсъди приетата от НС реформа за либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители от началото на 2026 г.

Освен, че засяга над 4,6 млн. битови клиенти, от които 2,8 млн. енергийно бедни, реформата подлага на риск функционирането на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ и “Мини Марица-изток” ЕАД. Без да се запази възможността със заповед министърът на енергетиката да определя годишни количества енергия за регулиран пазар, без договорен механизъм за капацитет и без да са изпълнени договореностите от Споразумението от 3 октомври 2023 г. и Решението на НС от 4 октомври 2023 г., на практика промените в Закона за енергетиката ще ликвидират тези държавни дружества. От друга страна, след края на 2025 г. битовите потребители ще трябва да поемат огромната тежест от увеличените сметки за електроенергия. Всичко това ще доведе до сриване на икономиката на нашия регион, загуба на работни места и демографска криза. Заплашена е енергийната сигурност на страната!

Предвид очакваното предоговаряне на НПВУ, широкия обхват на предвижданата реформа, нестабилната геополитическа обстановка, РС на КНСБ-Стара Загора призовава управляващите да водят преговори и да се настоява пред Европейската комисия за отлагането на реформата и осигуряване на допълнително технологично време за изпълнението ѝ.

РС на КНСБ-Стара Загора настоява народните представители на своето заседание днес да не отхвърлят ветото на Президента на Република България и да преразгледат ЗИД на ЗЕ като отложат реализацията на реформата на пазара на електроенергия и запазят регулираните цени на електроенергията до достигане на средноевропейски нива на домакинства в положение на енергийна бедност!