Пламен Димитров пред Нова нюз: Нямам отговор какво ще правим докато построим VII блок на АЕЦ “Козлодуй”

„Протестиращите нефтохимици от “Лукойл Нефтохим Бургас” не са наши синдикални членове, но съм сигурен, че хората имат своите основания да се тревожат за работните си места, макар че, дори и при режим без дерогация, рафинерията ще продължи да работи. В по-дългосрочен план, мисля че работните им места са защитени”.

Това каза на 28 октомври президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Той посочи, че смисълът на дерогацията бе да се направи необходимото да има евтини горива в България.

Не сме сигурни, че сме ползвали тази отстъпка. Бензинът и дизелът трябваше да бъде по-евтин за българите заради дерогацията. Очевидно „Лукойл” печели повече, отколкото трябва, каза той. Смисълът на дерогацията беше затова, че сме най-бедни в Европа, допълни Димитров.

Той посочи, че не вижда опасност за декапитализиране на „Булгартрансгаз”.

Димитров обясни, че отговорът на премиера академик Николай Денков за направеното от правителството по споразумението с протестиращите енергетици и миньори от 3 октомври е получен и от синдикалния председател на КНСБ в ТЕЦ “Марица Изток 2” Деян Дяков. До Европейската комисия е изпратена българска позиция за отпадане от Териториалните планове на Предприятието за конверсия.

Много хора не разбраха, че то е в полза на миньорите. След 6 месеца пак ще говорим и ще видите защо имам различно мнение.  Това бе най-бързият начин да намерим допълнителни възможности, ако някой загуби работата си, каза президентът на КНСБ.

Той посочи още, че въглищата ще намаляват с годините като дял в енергопроизводството заради оскъпяващите се цени не емисиите. „Ако стигнат до 200 евро, това е убийствено. Не мисля, че друга заместваща мощност има шанс да гарантира енергийната сигурност на България, освен ядрената. Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде построен между 2033-34 г., когато вероятно вече ще има проблем с използването на въглищата. Какво ще правим дотогава, нямам отговор”, каза Димитров.