Синдикатът на автомобилните работници в САЩ надви производителите

Американският синдикат United Auto Workers (Обединени автомобилни работници) съобщи вчера, 30 октомври, че е постигнал предварително споразумение с General Motors. Това слага край на продължилите повече от шест седмици стачни действия срещу автомобилните компании в Детройт.

Споразумението ще даде на работниците по-високи повишения на заплатите, отколкото са получавали от години. Незабавно те ще получат 11 на сто ръст на възнагражднията, а до април 2028 г., когато ще изтече колективният договор, ще са повече от 30 процента.

“Ние вярваме, че нашата стачка изцеди и последната стотинка от General Motors”, каза президентът на UAW Шон Фейн във видео в понеделник. Според него споразуменията, които все още трябва да бъдат ратифицирани от 146 000 членове на UAW, са достатъчно големи, за да може UAW да разшири присъствието си в заводи на Tesla, Toyota и други, в които в момента няма синдикати.

По време на една от най-мащабните стачки в сектора, започнала през септември тази година, около 4000 работници в комплекса на GM Spring Hill в Тенеси,  най-големият в компанията, напуснаха колективно миналата събота. Това застраши производството на четири вида превозни средства и части, които пък се доставят на девет други фабрики.

“Една от най-големите ни цели, произтичащи от тази историческа победа, е да сме организирани така, както никога досега”, каза Фейн в неделя вечер, докато обявяваше подробности за договора с Ford. “Когато се върнем на масата за преговори през 2028 г., те няма да са само с Тримата големи.” Изправен пред загуби от около 200 млн. долара на седмица, главният изпълнителен директор на GM Мери Бара отиде в централата на профсъюза в Детройт, за да финализира споразумението.

Фейн е първият президент на UAW, избран пряко от членовете в 88-годишната история на американския автомобилен синдикат. Той обяви война на производителите, повтаряйки на работниците, че те са техни врагове, и трябва да има нетърпимост към “корпоративната алчност, възмутителните заплати на главните изпълнителни директори”.

Президентът Джо Байдън насърчи споразуменията за прекратяване на стачките, които застрашиха икономическия растеж на страната. Той се присъедини към стачкуващи работници миналия месец, като ги подкрепи в справедливите им искания и говори с Фейн в понеделник, за да го поздрави. Споразуменията, каза той, отбелязаха победа за колективното договаряне и “гарантират, че емблематичните трима големи все още могат да водят света в качеството и иновациите”.