Стотици работещи в културната сфера излязоха на символични протести в цялата страна

Стотици културни дейци от цялата страна излязоха на символичен протест днес – Денят на народните будители, за да защитят правото си на достойни възнаграждения.

Акцията „Ден на будителите, ден на култура, ден на протест!” бе инициирана от федерация “Култура” към КНСБ.

В Ловеч синдикалната организация на КНСБ към Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев” – Ловеч и служители от културните институции в града излязоха на символичен протест точно в 12 часа пред сградата на библиотеката, за да се включат в призива на Федерация “Култура” към КНСБ за протестни действия в Деня на будителите, предизвиквайки вниманието на обществеността и управляващите към културните институции. Културните институции остават неизменно на мястото си на пазители на ценностите и изискват подобаващото внимание и отношение.

В Стара Загора в акцията се включиха синдикалните членове от ДТ “Гео Милев” и техните колеги от Куклен театър Стара Загора.

В Шумен недоволството си от обидно ниските възнаграждения изразиха от РБ “Стилиян Чилингиров”, ДКТ “Васил Друмев”. В акцията се включиха от Регионалния съвет на конфедерацията в областта.

В Благоевград в 9,30 часа служителите на Регионалния исторически музей се присъединиха към протеста на работещите в културата като излязоха пред сградата на РИМ. Те носиха протестни лентички. Работещите в Драматичния театър в Благоевград също се присъединиха.

В Габрово към националната протестна акция „Ден на будителите, ден на култура, ден на протест!” се присъединиха членовете на Федерация „Култура” в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, които носиха лентички, в знак на символичен протест и представиха своите искания на посетителите в Старото школо в града.

В 13.30 часа в Габрово представителите на асоциирания член на КНСБ – Съюз на артистите в България от Драматичен театър „Рачо Стоянов”, заедно със свои колеги от Държавния куклен театър и граждани се събраха пред сградата на театъра да изразят недоволство от недостатъчното финансиране от страна на държавата на сектор „Култура”, което за тази година е едва 0,4 % от Брутният вътрешен продукт или 838 млн. лева.

Исканията на културните дейци подкрепиха Синдикалните организации на КНСБ при РЕМО „Етъра” – Габрово, Оркестър Габрово,  Исторически музей – Севлиево, НЧ „Развитие – 1870”, гр. Севлиево, както и служителите от Музей „Дом на хумора и сатирата”, гр. Габрово.

Към протеста се присъединиха и синдикалните членове на КНСБ в Българското национално радио.