ЕКП: Разходите за храна продължават да растат много по-бързо от заплатите

Публикуваните днес данни на Евростат показват, че цените на основните хранителни продукти продължават да нарастват до седем пъти по-бързо от заплатите, алармираха от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Цената на зехтина е със 75% по-висока, отколкото през януари 2021 г., а освен това са се увеличили цените на картофите (с 53%), яйцата (с 37%) и маслото (с 27%).

За разлика от тях номиналните заплати са се увеличили с 11% в ЕС и с 10% в еврозоната през последните три години.

По данни на Европейската централна банка повишаването на цените на хранителните продукти се случва едновременно с огромно увеличение на печалбите в селскостопанския сектор, напомнят от ЕКП.

Естер Линч, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, коментира: Милиони хора се борят да осигурят прехрана за себе си или за семействата си, въпреки че работят дълги часове на трудни работни места. Данните показват, че големите корпорации печелят от повишаването на цените, като увеличението на печалбите в агроиндустрията отстъпва само на това в енергийния сектор. В същото време заплатите все още не успяват да се изравнят с цената на най-основните хранителни продукти, включително за работниците в самия селскостопански сектор. Лидерите трябва да се заемат с истинската причина за инфлацията, като наложат извънреден данък върху свръхпечалбите и гарантират, че правото на работниците на колективно договаряне се спазва. Европа се нуждае от повишаване на заплатите, а не от ограничаване на заплащането и високи лихвени проценти”.