Продължава инициативата на ФНСС с бъдещи строители и инженери

Във връзка с подетата на 26 октомври инициатива на Федерацията на независимите строителни синдикати с бъдещи строители и инженери вчера, 8 ноември, ученици от специалност „Строителство и архитектура“ от СГСАГ “Христо Ботев” в часовете си по учебна практика посетиха строяща се офис сграда до паметника на Васил Левски в гр. София. Тя е изпълнявана от фирма Бокал Инженеринг/Bokal Engineering.

Сградата е зелена, елегантна и устойчива, със статут сменено предназначение. Проектирана е така, че да може да бъде трансформирана в жилищна, търговска или хотелска. Отговаря на изискванията за устойчиво развитие според стандарта LEED и е сертифицирана като „зелена“. За тези цели е на лице напрегната стоманобетонна конструкция, която намалява консумацията на бетон и се постига по-нисък въглероден отпечатък. Ще има зелени покриви върху ниското тяло, дървета върху обитаемите тераси, както и солари на покрива.

Като компенсация за 11-те дървета, които са били изсечени при строежа, компанията е засадила 33 дървета — 16 на терена и 17 в непосредствена близост до бул. „Янко Сакъзов“.

На бъдещите строители и инженери им бяха предоставени ценни знания и опит в областта на безопасността и здравето при работа.
Посещението бе отразено и от екипа на в. “Строител”.