Пламен Димитров пред bTV: Бюджетът е с напрегнати, но изпълними приходи

Бюджетът е напрегнат като приходи, но и изпълним по ясни критерии, коментира в предаването на bTV „Тази сутрин“ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че предвидените разходи са до 9 млрд. лева повече, от тях около 5 млрд. са за социални цели, 2,5 млрд. лева – за пенсии, 1,2 млрд. лева – за хора с увреждания. Здравните плащания ще бъдат с 1,1 млрд. лева повече.

Има завишена капиталова програма, която всички се съмняваме, че ще се изпълни. Бяха предвидени 12 млрд., с намалението пак е около 10 млрд, което пак е неизпълнимо. Това е буфер на финансовия министър, ако нещо не се изпълни от приходите, посочи Димитров и обясни, че и предвидените за тази година капиталови разходи трудно ще се постигнат. Очакването на финансовия министър, че ще похарчим още 4 млрд. до края на годината, е малко странно, каза още президентът на КНСБ.

Той обясни, че в макрорамката се предвиждат и 1,4 млрд. лв. повече за тези, на които плаща правителството. Половината от тях са, за да се покрие увеличението на възнагражденията от тази година, ръста на минималната работна заплата. Част от сумата отива за ръста на заплатите на педагозите, за културния сектор след протестите са предвидени 48 млн.  И 375 млн. лв., залегнали в централния бюджет, са за тези заплати, които са най-малко увеличени през последните години.

Това не можем да го наречем политика по доходите. Обща индексация няма, а на някои места, които не знаем още кои са, с изключение на педагозите, има предвидени увеличения, каза Димитров. Той посочи, че в редица сектори – здравният, агенциите към земеделското министерство и други, не са предвидени увеличения на възнагражденията. Трябва да бъдат намерени още 600 млн. в бюджета, в противен случай ще има протести, предупреди Димитров.

По думите му вдигането на минималната работна заплата е добър знак. Средните доходи като цяло се очаква да се повишат догодина с 11 процента, което ще спомогне да се гарантира вътрешното търсене, като основен двигател на растежа. “Който твърди, че вдигането на МРЗ увеличава безработицата, да види фактите. И догодина няма да има ръст на безработицата” , категоричен бе Димитров.

Интервюто можете да видите тук.