Любослав Костов пред Euronews: Частният сектор вдига заплатите с 10-15%, държавният изостава

Най-важният проблем за нас в бюджета е липсата на хоризонтална политика по доходите за всички в държавния сектор – такава, каквато частният сектор осъществява, подтикнат от пазарната конюнктура и конкуренцията между отделните отрасли, коментира в интервю за Euronews България Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на ИССИО.

Той посочи, че частният сектор вдига с между 10 и 15% заплатите, общественият сектор, или там където държавата е работодателят, дават 375 млн. лева за всички сектори извън учителите. “Там сега се чудят кои да се вредят. Хората от висшето образование, земеделието, здравеопазването, железниците ли?”, каза Костов.

„Като частният сектор налага определена динамика на заплатите в номинален размер, общественият трябва да се съобразява, защото хората ще избягат. И освен от реформи, ще имаме нужда и от кадри. За поредна година увеличението на минималната заплата не доведе до спад на заетостта или ръст на безработицата, а напротив – включи хора в пазара на труда. Ние все още не сме стигнали до тази точка на пречупване, когато ръстът на минималните доходи ще влияят негативно на пазара на труда“, коментира още Костов.

„Всяка година бизнесът казва, че ще фалира заради увеличението на минималната заплата, но още не съм видял бизнесмен да е фалирал, че сме вдигнали с 50-60 или 100 лева минималната заплата“, каза още главният икономист на КНСБ.

Интервюто можете да гледате тук.