Валентина Васильонова пред БНР: Липсва политиката по доходите в сектор земеделие

Политика по доходите в сектор земеделие в проектобюджет 2024 липсва. Това коментира Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, в интервю за БНР.

Тя подчерта, че в сектор земеделие не работят само фермери, но и квалифицирани специалисти, които отговарят за разпределението на средствата по общата селскостопанска политика, по общностната политика, по рибарството и аквакултурите, както и за защита на реколтата от градушки.

В същото време в проектобюджета за разходи за персонал се предвижда увеличение, колкото да компенсира новия размер на минималанта работна заплата от 1 януари 2024 г. – 933 лв., а в същото време инфлацията, макар и ограничена, не е спряла.

По думите на Васильонова и към момента служителите в сектора получават около минималната работна заплата. Най-ниски са възнагражденията в Агенцията за борба с градушките и ИАРА. Средната работна заплата при тях е 1000 – 1100 лв.

Ако не получат увеличени възнаграждения, се готвят протести, а от Агенцията за борба с градушките няма да отворят сезон 2024.

„Сегашният градозащитен сезон приключи октомври, но хората не са приключили своята работа – те продължават да пазят собствеността на държавата, да се подготвят и квалифицират, да събират информация. Ракетните площадки са затворени, но командните пунктове работят. Заплатите, които към момента са отделени за тях в бюджета са такива, каквито бяха и миналата година, т.е. около 16 млн. лв. за заделени за 1000 висококвалифицирани специалисти, които работят с опасни взривни вещества. Още септември поискахме за тях увеличението да бъде с 50%, така че да достигнат нормални доходи от порядъка на 1100 – 1200 лв. чисто за ракетострелците и 1400 лв.  за квалифицираните специалисти, които са инженери, физици“, каза Васильонова.

Затова от синдиката очакват в бюджет 2024 г. да бъдат заложени не 16 млн. лв., а 24 млн. лв. за разходи за персонал в Агенцията за борба с градушките. При ИАРА пък 8-9 млн. лв.

„Нека се замислят и фермерите, и управляващите може ли да си позволят лукса в тази климатична обстановка да се лишим от ракетния способ за защита на храната ни. Бюджетната процедура не е приключила. В активна комуникация сме с представителите на министерството на земеделието, министерството на финансите, но най-вече с депутати. След националния съвет за тристранно сътрудничество бях приятно изненадана да чуя от министър Василев, че иска да направи, така че у нас да се завърнат българите, които са избрали да живеят в чужбина, и да останат в страна, в която могат да разчитат на стабилни доходи. Убедена съм, че ще постигнем справедливостта, която очакват хората в тези системи“, каза Васильонова.

Интервюто можете да чуете тук.

снимка: сайт на БНР