КНСБ представи позицията си по Бюджет 2024 в парламента

В Бюджет 2024 г. се предвижда около 4% реален ръст на възнагражденията в обществения сектор. За да стигне той 10 на сто, колкото е средното увеличение в частния сектор, са нужни още около 600 млн. лв. допълнително.

Това каза главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов при представянето на позицията на конфедерацията по време на заседанието днес на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която обсъди Законопроекта за държавен бюджет за следващата година.

Той благодари за диалога с Министерството на финансите и на депутатите, подкрепили промяната в Кодекса на труда, с която минималната заплата бе определена като 50 на сто от средната за страната. Ръстът на МРЗ води до спад на безработицата и стимулира пазара на труда. Статистиката отхвърля всички други твърдения, подчерта Костов.

Той обърна внимание и на данните на НСИ, според които държавните служители, по Закона за държавния служител, в страната са 98 хил. В обществения сектор пък държавата плаща на половин милион работещи. Костов посочи, че за следващата година не се предвижда ръст на възнагражденията на заетите в училищно и детско здравопазване, в три от агенциите към Министерството на труда и социалната политика и други.

В средното образование има напрежение, защото реалният ръст ще е 7 процента заради променен механизъм за изчисляване на заплатите като 125-те процента от средната за страната. Вместо последното тримесечие на тази година, като база ще се вземе по-ниската стойност на средногодишната СРЗ.

Приходите са напрегнати, но не и нереализуеми, коментира макрорамката Костов и обясни, че според заложените параметри, през следващата година икономиката ще е по-добре от настоящата.

Обръщам внимание, че 14 страни от ЕС са си гласували по-големи дефицити за догодина, не казвам, че трябва да ги гледаме, каза Костов. Председателят на комисията Йордан Цонев го репликира: Ще гледаме всичко. Именно към тези страни обикновено се стремим. Когато дефицитът се харчи за капиталови разходи отчитаме, че това е ок, но за издръжка не е. Тепърва ще го гледаме това”.