КНСБ обсъди исканията си по Бюджет 2024 с депутати от ПП-ДБ

450 млн. лева липсват в Бюджет 2024 за увеличение на заплати, необходимостта от тях е спешна в няколко сектора. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време провелата се днес в Нардното събрание среща на ръководството на конфедерацията и лидери на федерации от обществения сектор с депутати от ПП-ДБ.

В разговорите участваха главният икономист на КНСБ Любослав Костов, Ася Гонева, консултант “Социална защита”, председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева, на ВОН проф. Лиляна Вълчева, на ФНСДУО Кръстьо Боянов, на ФНСЗ Валентина Васильонова, на НСФ “Култура” Борис Начев, на ФТС Александър Шопов, зам.-председателят на НСПС “Огнеборец” Станимир Миланов, председателят на синдиката на гражданската администрация в МВР Елена Петрова.

Липсата на хоризонтална политика по доходите в бюджета за нас е съществен проблем. Разходът за заплати не е малък, но няма общ подход за актуализацията им. Частният сектор надмина инфлационния индекс за 2022-23 г., а общественият го гони и не го е стигнал. Ясно е, че когато пазарът се движи със средно 12-13% ръст на възнагражденията, няма как и общественият да изостава, каза Димитров. Той обясни, че бюджетът предвижда с 1,4 млрд. лв. повече за заплати догодина, но това е илюзорно, защото половината е заради вече направените увеличения през тази година. В централния бюджет пък са предвидени едва 325 млн. лв. за вдигане на възнаграждения.

Председателите на федерации запознаха подробно депутатите с предложенията за допълнителни средства за заплати и как да се осигурят чрез пренасочване на неизпълними капиталови разходи. Още малко над 100 млн. са нужни за възнагражденията на педагозите, а 16,7 млн. лв. за непедагогическия персонал. Също 100 млн. трябват за структурите към здравното министерство, от които 60 млн. за 10-процентен ръст на специалистите в училищно и детско здравеопазване. Увеличение с 10% на заплатите е необходимо и в три от агенциите към МТСП – ГИТ, АСП и Агенцията по заетостта, където през тази година няма ръст и не се предвижда такъв и за следващата. Още 50 млн. са необходими за ръст на заплатите във висшите учебни заведения.

В културния сектор конфедерацията настоява за допълнителни 75 млн. лв., което да позволи 20 на сто вдигане на възнагражденията. На депутатите бе предложено да припознаят и исканията за допълнителни средства, чрез които да се увеличат заплатите в градския транспорт в София, Варна, Бургас, както и в агенциите към земеделското министерство.

През тази седмица КНСБ запозна с исканията си и депутатите от ГЕРБ и БСП.