Станислав Почекански пред Euronews: Работещите в сектор “Култура” са в унизителна ситуация

Фокусът на предстоящия протест на 6 декември пред Министерството на културата е предимно върху сценичните изкуства. Обещанието за увеличение на парите за култура с 50% от финансовия министър Асен Василев не е изпълнено.

Това каза в интервю за Euronews Bulgaria Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Това с унизително ниските пари, които ни се дават, да не кажа – подхвърлят, не може да продължава. Всички наши колеги са в унизителната ситуация да са с близка до минималната работна заплата. А тук влизат и средствата за дейности, за материалната база и условията на труд, в които всички работят, каза Почекански.

Той допълни: Приетите преди 3 г. финансови тавани не дават възможност културните институти да използват това, което те самите са изкарали от собствена продукция и продадени билети. Трябва тези рестрикции да отпаднат. Да се гласуват законови промени, които да гарантират достойния труд и достойното заплащане на колегите. Също трябва да се вземе под внимание състоянието на общинските културни институти, които се финансират от общините и са на екзестенциалния минимум. Те трябва да се дофинасират от държавата. Трябва нов механизъм за финансиране на сценичните изкуства.

Протестите се задълбочават – ще бъдат и на места пред областните управи, не само в София, обясни още председателят на СБМТД.

Цялото интервю можете да видите във видеото.