Културни институти от област Габрово подкрепиха протеста на културните дейци

Днес, 6 декември, културни институти от област Габрово отново протестираха за по-добро финансиране от страна на държавата на сектор „Култура”.

Към националната протестна акция под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще”, която се проведе в центъра на София, се присъединиха представители на асоциирания член на КНСБ – Съюз на артистите в България от Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово, заедно със свои колеги от Държавния куклен театър – Габрово. В Габрово техни колеги излязоха в знак на съпричастност пред сградата на театъра.

Членовете на Национална синдикална федерация „Култура” към КНСБ в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна също изразиха своята подкрепа към исканията на протестиращите за увеличаване разходите за сектора.

До днешните събития се стигна след като в отговор на протеста на културните дейци на 1 ноември в национален ефир финансовият министър обеща повишение на бюджета за култура с 50 %. Няколко дни по-късно това се оказа поредната лъжа.

Основните искания на днешния протест са:

  1. Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.
  2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.
  3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране.

Протестът на културните дейци подкрепиха също синдикалните организации на КНСБ при ЕМО „Етъра” – Габрово, Оркестър Габрово,  Исторически музей – Севлиево и НЧ „Развитие – 1870”, гр. Севлиево.