Работещите в културния сектор на протест, ако не вдигнат заплатите им – стачка

Стотици културни дейци, сред които артисти, музиканти, танцьори, певци, студенти по актьорско майсторство и вече пенсионирани актьори, работещи в музеи, галерии, библиотеки и читалища излязоха днес, 6 декември, на национален протест за достойни възнаграждения под надслов “Народ без култура е народ без бъдеще”. В него се включиха творци от цялата страна – Видин, Ловеч, Русе, Добрич, Монтана, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Ямбол, Сливен, Димитровград, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Сандански, Ботевград, Перник, Плевен, Враца, Търговище.

Протестът бе организиран от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация „Култура” към КНСБ и НФ „Култура” към КТ „Подкрепа”.

Сред основните му искания бе устойчиво и осезаемо увеличение на бюджета за култура; приемане на законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19; ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри.

В София протестът започна от сградата на Министерството на културата, където бе затворена за движение част от бул. “Александър Стамболийски”, а след това продължи с шествие до сградите на Министерския съвет и Народното събрание. Под прозорците на управляващите бяха издигнати исканията за достойни заплати и да спре геноцидът над хората на духа. В т.нар. Триъгълник на властта въпреки студеното време и неспирния дъжд близо три часа творците пяха, танцуваха, свириха и скандираха исканията си.  

Надявам се, че този път ще бъдем чути, че управляващите все пак милеят за културата. че бюджетът ще бъде адекватен и ще има достатъчно средства, каза Станислав Почекански, председател на СБМТД. Борис Начев, председател на федерация “Култура” посочи, че ситуацията със срамните и обидни възнаграждения трябва да приключи. Ще бъдем единни до край, увери протестиращите той.

Председателят на Съюза на арстите в България Христо Мутафчиев обясни, че протестиращите настояват за още 250 млн. в Бюджет 2024 над предвидените 350 млн., за да се увеличат стандартите във всички сектори и да се спази браншовото споразумение. Така началната стартова заплата ще стане 2 хил. лв., което вече е изоставащо. Средната заплата за страната е над 2900 лв., а в нашия сектор е 1303 лв. Ще продължим ли да отстояваме нашето достойнство и чест? Ще оставим ли да се гаврят с нас?, възмути се Мутафчиев.

Взеха ни за шарани, каза Владислав Виолинов, актьор от Военния театър. “Тази година за четвърти път съм на протест тук, пред парламента. С това аз вече вече четири пъти повече съм ходил пред работата на депутатите, отколкото те са били в моята работа, откакто съм в театъра от 20 г. Искам да Ви попитам, господа депутати – къде ви е културата?”, каза той.

Пред протестиращите излезе председателят на комисията по култура в парламента Тома Биков. Той увери, че 28 млн. лв., които са заложени за проекти в бюджета, ще бъдат прехвърлени за галерии, музеи и сценични изкуства.  Рестрикциите, които са свързани с това не всички печалби да остават в самия културен институт, а при достигане на определени нива остатъкът да отива в Министерството на културата, да не бъдат определени със закон, а с решение на Министерски съвет, ще бъде предложено още, каза той.

“Отдавна говорим, че 0,4% бюджет е престъпление срещу културата. В основата на националната ни сигурност са образованието и културата”, заяви Ивайло Вълчев от ИТН, който също излезе при протестиращите.

Те обявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, заповат ефективни стачни действия.