Работещите в АПИ блокираха магистрала “Хемус”, започват процедура за стачка

Над 250 работници в Агенция “Пътна инфраструктура” блокираха днес на обяд движението на автомагистрала “Хемус” в района на тунел “Топли дол” с настояване за увеличение на заплатите им с бюджета за следващата година.

Протестната акция бе организирана от Синдикат “Пътно дело” към КНСБ. Той настоява за 20 процента ръст на възнагражденията в агенцията.

“50% от хората в АПИ още работят на минимална и малко над минималната работна заплата. Преди седмица агенцията върна 20 млн. лева неусвоени пари от свлачища, ние искаме да ни се върнат тези пари”, каза зам.-председателят на синдиката Венелин  Йорданов.

“От първи януари минималната работна заплата ще стане 933 лева. Не е възможно хората от агенцията, които са непрекъснато по пътищата, по всяко време на денонощието и при лоши атмосферни условия, да останат на минимална заплата”, каза Малина Кованджиева, председател на синдикат “Пътно дело”. Тя предупреди, че протестите ще продължат и може да се стигне до блокиране на пътищата в цяата страна в един и същи час, ако исканията не бъдат чути.

“Специалистите на нашето ниво в частните фирми в бранша вземат два и дори три пъти по-високи заплати”, каза Ирена Николова от Пътно управление – Благоевград. “С толкова ниски заплати текучеството е голямо и младите хора напускат”, допълни тя.

По време на протеста бе получена покана за среща с инж. Ясен Йорданов, председател на УС на АПИ.

При проведените преговори не бяха постигнати договорености по исканията на протестиращите за увеличение на заплатите.
Ето защо от понеделник, 11 декември, започва подготовка за процедура за ефективни стачни действия. На 14 декември пътищарите ще блокират движението по “Дунав мост”.