Хиляди излизат на протест утре в Брюксел срещу строгите икономии

Хиляди работници от цяла Европа ще излязат утре, 12 декември, пред европейските институции в Брюксел в знак на протест срещу плановете за започване на програма за строги икономии 2.0 от следващата година.

Демонстрацията, организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), е част от по-широка кампания за “справедлива сделка за работещите” и се провежда в момент, когато министри и евродепутати водят преговори за реформа на правилата за икономическо управление на ЕС.

Според настоящото проектопредложение 14 държави членки ще бъдат принудени да намалят 45 млрд. евро от бюджетите си само през следващата година, сочат изчисленията на ЕКП въз основа на данни на Европейската комисия.

Реформата идва, след като действието на предишните правила беше преустановено през 2020 г. чрез активиране на общата клауза за дерогация от Пакта за стабилност и растеж на ЕС, за да се преодолеят икономическите последици от пандемията. Новите правила трябва да влязат в сила на 1 януари, но досега не е постигнато съгласие за това какви да бъдат те. Според настоящото предложение държавите-членки с дефицит над 3% от БВП ще трябва да намаляват бюджетния си дефицит с поне 0,5 % от БВП всяка година.

Това би довело до съкращаване на работни места, намаляване на заплатите, ограничаване на обществените услуги и би поставило повечето държави-членки на ЕС в невъзможност да направят инвестициите, необходими за постигане на собствените социални и климатични цели на ЕС.

Ново изследване на политическата цена на строгите икономии показва също, че крайната десница е основният бенефициент на предложените фискални политики.

ЕКП и нейните членове ще призоват на протеста утре за:

– Правила за икономическо управление, които поставят благосъстоянието на хората и планетата над произволните ограничения, включително чрез “златно правило” за публичните инвестиции, което най-малкото изключва от ограниченията на разходите инвестициите за социалните и климатичните цели на ЕС и за справедлив преход.

– Поддържане на успешните механизми за солидарност на ЕС, въведени по време на пандемията, като Механизма за възстановяване и устойчивост, които следва да станат постоянни, за да се осигурят равни условия за инвестиции.

– Удължаване с още една година на общата клауза за дерогация от Пакта за стабилност и растеж, за да се даде достатъчно време за постигане на устойчива реформа на правилата за икономическо управление.

– Инициативи, необходими за осигуряване на справедливи условия за работниците, включително по-добри работни места и по-високи заплати, подкрепа за колективното договаряне, по-добри условия на труд и прекратяване на несигурния труд.

“Връщането към строгите икономии ще доведе до унищожаване на работни места, намаляване на заплатите, още по-малко финансиране за и без това претоварените обществени услуги и ще гарантира нова опустошителна рецесия. Това, от което се нуждаем, е справедлива сделка за работниците: по-високи заплати, качествени работни места, засилване на колективното договаряне и силни обществени услуги. Икономиите бяха изпробвани и се провалиха. Време е да научим уроците от миналото и да гарантираме, че икономическите правила на ЕС поставят благосъстоянието на хората и планетата пред напълно произволни ограничения.”, коментира генералният секретар на ЕКП Естер Линч.